IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
zlatno doba politika.html

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas boraveći u POSETI AZERBEJDŽANU da će od 2018. do 2022. godine biti zlatno doba Srbije, ukoliko ona uspe da sačuva mir i stabilnost.

"Nijedne godine nam rast neće ići ispod 4 - 4,5 odsto. Budemo li čuvali suficit u budžetu biće novca više nego ikada, živeće se bolje nego ikada, ali imamo jedan težak, užasno težak uslov, a to je da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić novinarima tokom posete Bakuu.

On je rekao da zbog vrlo komplikovanih odnosa u svetu, vrlo teške situacije u regionu, a posebno zbog odnosa Beograda i Prištine, to nije lak posao.

"Ali verujem da uz pamet, trpeljivost i strpljenje građana Srbije to možemo da učinimo", dodao je.

Vučić je rekao da je veoma zadovoljan posetom Azerbejdžanu i razgovorima sa predstavnicima kompanija iz te zemlje koje su pokazale interesovanje za ulaganje u hemijski kompleks, banjski turizam i poljoprivredu.

On je rekao da će u septembru u Beogradu biti održan sastanak mešovite komisije i poslovni forum dve zemlje. "Izabraću pravo da razmišljam o budućnosti zemlje, kao što razmišljam o budućnosti naroda. Poštujem njihov stav, a na jezik uvreda nikad neću odgovarati, ne pada mi na pamet da u to ulazim", rekao je večeras za TV Pink zamoljen da komentariše napade koji dolaze iz Crkve, a u vezi sa kosovskim pitanjem. Ako neko misli da je to u redu, kaže, on nema ništa protiv.

"Vernik sam, ne idem baš svake nedelje na liturgiju i čini mi se da Crkva nikad nije imala bolji odnos s državom, ali to ne znači da treba da mislim u svemu isto kao vladika Amfilohije", rekao je Vučić.

Upitan smatra li da iza takvih napada stoje i neki drugi, "viši interesi", Vučić je rekao da ima i mnogo drugih koji ga svakog dana napadaju, a da je njegova obaveza da se bori.

TRGOVINSKA SARADNJA I INVESTICIJE AZERBEJDZANA

Vučić je u Bakuu pozvao poslovne ljude Azerbejdžana da ulažu u Srbiju i ukazao na pozitivne ekonomske promene koje su se dogodile u Srbiji od njegove poslednje posete, u svojstvu premijera, pre tri godine.

"Iskoristio bih priliku za one koji nisu bili u Srbiji i koji nisu investirali u Srbiju i zamolio bih vas da dođete u našu zemlju jer mi nudimo najpovoljnije uslove i najpovoljnije podstreke države", rekao je Vučić na privrednom forumu u Bakuu.

On je rekao da će za svaki posao, od nekretnina, hotelijerstva, zdravstvenog turizma, do hemijskog biznisa u Srbiji dobiti najpovoljnije uslove i najpovoljnije podstreke i podsticaje države i u smislu neplaćanja poreza za određeni period i u smislu direktne državne pomoći za broj zaposlenih, državne podrške u izgradnji putne, gasne i druge energetske infrastrukture.

"Gde god u našem okruženju, dakle na jugoistoku Evrope pa čak i u centralnoj i zapadnoj Evropi, gde god nađete uslove u kojima ćete moći da imate obučenu radnu snagu, a da cena te radne snage nije visoka a da istovremeno imate tako značajnu pomoć države otiđite u tu državu ja vam garantujem da nigde nećete dobiti značajniju pomoć države nego što je to u Srbiji, i zato želim da vam kažem - dobrodošli u našu zemlju," rekao je Vučić.

On je dodao da će isto tako prilikom posete predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva Srbiji, ali i mnogo pre toga u Srbiji ohrabriti neke od srpskih biznismena da dođu da ulažu u Baku i Azerbejdžan.

Vučić je ukazao da ima prostora za dalji razvoj poslovnih odnosa dve zemlje koji treba da dostignu nivo političkih, dobrih odnosa i rekao da za to postoje brojni uslovi.

Tokom ove posete donet je veliki broj dokumenata koji su važni za poslovanje obe zemlje, rekao je Vučić i dodao da su juče predsednik Alijev i on potpisali i Akcioni plan za sprovođenje strateškog sporazuma Srbije i Azerbejdžana izrazivši nadu da će to dati novu energiju za razvoj njihovih odnosa.

On je podsetio da Srbija treću godinu za redom ima suficit u svom budžetu, da je "dramatično smanjila svoj javni dug sa 79 odsto na 59 odsto" i da će dug pasti na ispod 50 odsto pre kraja ove godine. Rekao je da su mere fiskalne konsolidacije o kojima su govorili pre tri godine donele dobre rezultate i da se iz godine u godinu povećavaju plate i penzije građanima Srbije, da Srbija nema problema s javnim dugom, ni problema u budžetu.

"Nikada u srpskoj istoriji se nije dogodilo da država tri godine ima suficit u budžetu, to je za nas veoma važno da smo uspeli da postignemo kao i da snizimo nezaposlenost sa 26 odsto na 12,9 odsto", rekao je Vučić.

Vučić, koji danas završava posetu Azerbejdžanu, je u Bakuu razgovarao i sa predsednikom parlamenta Oktajem Asadovim, a u razgovoru je izražena spremnost za jačanje ukupne saradnje dve zemlje.

Vučić je najavio skoro ukidanje viza za državljane Azerbejdžana i zahvalio na podršci te zemlje teritorijalnoj celovitosti i integritetu Srbije.

Asadov je izrazio uverenje da će poseta predsednika Srbije dati podstrek razvoju bilateralnih odnosa koji su "bliski i topli".

"Naša istorija je slična, imali smo teške trenutke, suočili smo se sa separatizmom", rekao je Asadov.

On je podsetio da su Srbija i Azerbejdžan do sada potpisali 27 sporazuma i dokumenata, a tokom ove posete još šest i dodao da je Azerbejdžan zainteresovan za razvoj trgovinske saradnje koja sada nije na zadovoljavajućem nivou.

VUČIĆ POČASNI DOKTOR UNIVERZITETA U BAKUU

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručen je danas na Univerzitetu u Bakuu počasni doktorat, nakon što je srpski predsednik otvorio Centar za srpski jezik i kulturu, ustanovljen u okviru tog Univerziteta.

Predsednik Srbije zahvalio je na tom priznanju, a studentima je poručio da ulažu u znanje, jer im, kako je istakao, jedino znanje niko u životu ne može oduzeti.

"Hvala još jednom za veliku čast koju ste učinili, meni lično i Srbiji. Multikulturalnost je od ključnog značaja za razvoj jedne zemlje. Hvala na otvaranju Centra. Verujem da će to još više približiti naše zemlje", rekao je Vučić. Obraćajući se studentima predsednik je rekao: "Dragi studenti, najvažnije za nas je da učimo koliko možemo. Znanje vam niko ne može oduzeti. Investirati u naporan rad, učiti i unapređivati znanje svaki dan i ne prestati posle studija." Naveo je da je puno naučio od kineskog predsednika Si Đinpinga.

Dekan Univerziteta Kamal Abdulajev kaže da je velika čast to što je po odluci Nastavnog saveta Vučiću dodeljeno zvanje počasnog doktora.

Autori – I.S.

Izvor: Vucic.rs, internet

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR