SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
vucic direktno obracanje

U saopštenju za javnost u direktnom obraćanju sa početkom u 20 h Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, dotakao je sve bitne teme i podelio novine.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da od oktobra kreće nova faza dijaloga o Kosovu i Metohiji i poručio je da je dijalog potrebno institucionalizovati. Istakao je da podržava odluku Srpske liste da uđe u novu kosovsku vladu. Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti naveo da su potrebne široke konsultacije i da će biti svi pozvani da učestvuju.

"Taj dijalog bi trebalo da se odvija na više nivoa, kroz koncentrične krugove", rekao je Vučić.

Naglasio je da je potrebno da on bude ozbiljan, odgovoran – da ima jasne ciljeve, inkluzivan – da uključi sve aktere i tolerantan – sa pokazivanjem poštovanja prema drugačijem mišljenju. Predsednik je podsetio da je pre nekoliko meseci zamolio i pozvao celokupnu javnost, građane, političke aktere, nevladine organizacije, crkvu, SANU i sve druge da počnu da govore o KiM "jer je to suština naše političke sadašnjosti i naše političke budućnosti". "U Zavisnosti od odnosa prema KiM imaćemo sigurniju sadašnjost i budućnost", poručio je predsednik.

Dodao je da je zadovoljan činjenicom da je veliki broj političkih činilaca iznosio stavove "a neki i besprizornu kritiku bez stava ali i to je govorilo o demokratskom kapacitetu društva u Srbiji". "Mislim da je pitanje politike nije pitanje ni kleveta ni uvreda ni sedanja u bilo čiju fotelju, već pitanje odgovornosti", naglasio je predsednik Srbije. Vučić je rekao da je razgovarao sa Anom Brnabić i da će Vlada pomoći u koordinisanju i organizovanju skupova u okviru dijaloga.

"Desetostruko manje napada na Srbe"

Naš odgovor na svako pitanje povodom svakog pitanja o KiM ranije je bio da nećemo da priznamo nezavisnost "nećemo ovo, nećemo ono".

"Gotovo da politiku nismo ni imali, gotovo da nismo ni vodili računa. Doneo sam izveštaj sa pregovora tokom prethodne četiri godine, koji ćemo uručiti i novinarima. Ništa nije pod velom tajne, sve činjenice su prikazane, šta su to bili rezultati i šta smo postigli u prethodne četiri godine", napomenuo je Vučić. Predsednik je ukazao da smo za četiri godine imali desetostruko manje uboda nožem i napada na Srbe nego u prethodnom kvartalu.

"Uprkos napada na Srbe, nemamo nijednog poginulog. Da li sam se ponizio... bezbroj puta sam se osećao teško, ali Srbiju nisam ponizio nikada, i obezbedili smo da Srbi žive nešto lakše nego ranije", ukazao je Vučić. Smatra da je to najvažnije a ne "koliko ćemo da se junačimo, šta ćemo da kažemo, već šta ćemo da uradimo za naš narod". Prema njegovim rečima, danas na Kosovu nema manje Srba nego pre tri ili četiri godine.

"Prvi put da nemamo dramatičan pad u broju Srba na KiM. Najviše Srba se rađa na KiM zbog muke koja ih je snašla, zato je važno razumeti njihov strah za budućnost, zato sam uvek želeo da čujem njihov glas", rekao je predsednik. Trenutno na KiM, kaže, živi između 110 i 120 hiljada Srba, a ispod reke Ibar živi 1:30 ili 1:40 Srba u odnosu na Albance. "A neki sede u beogradskim ili novosadskim kafićima umrljanim penom od piva ili kapućina pa sole pamet kako treba na KiM da se ponaša. Naš narod zna ko zastupa njihove interese", istakao je predsednik Srbije.

"Čuje se glas Srbije"

Danas, ističe, imamo drugačiju poziciju pregovora nego ranije. "Danas se glas Srbije čuje. Prolazili smo kroz to da smo sami dali legalitet nezavisnosti kriminalnim pitanjem koji smo postavili 2009. pred Međunarodnim sudom pravde, koje je podneo Vuk Jeremić, da li su smeli da se otcepe ili ne. Odgovor je bio strašan za nas", naveo je predsednik. Prema njegovim rečima, nakon izmeštanja razgovora u EU i dovođenja Euleksa na Kosovo, morali smo da se borimo ispočetka za opstanak Srba. "I ne oružjem, ne time da nečija tuđa deca ginu dok ćemo mi da budemo najveće patriote i govorimo o Pećkoj patrijaršiji i da govorimo da se tako zove jer monahinje pale peći", rekao je Vučić. Kaže da smo uspeli nešto da uradimo teškim pregovorima.

"Da li iko od vas misli da mi je bili lepo dok sedim sa (Hašimom) Tačijem, (Federikom) Mogerini, (Ketrin) Ešton... nikada, nijednog lepog trenutka se ne sećam. Nije moj posao da mi bude lako i lepo, i zato nemojte da slušate one koji hoće da vam kažu da će biti lepo i lako. E, to vam donese najgore rešenje. Bolje da nama bude teško", rekao je Vučić. "Već imam Pavlovljev refleks kad zovu u Brisel na razgovore, imam mučninu u stomaku. Ali to je posao političara, za to ste mi dali poverenje na izborima. Ne da vam govorim da ste pametni i lepi nego da rešavamo probleme koji postoje decenijama, da ne kažem vekovima", ukazao je predsednik.

Podrška Srpskoj listi

Predsednik je govorio i o odluci Srpske liste da uđe u novu kosovsku vladu i poručio da njihovu odluku podržava. Dodaje da je Srpska lista izložena napadima i da napadaju i njega iako nije razgovarao sa Srbima na KiM jer je to prepustio Marku Đuriću. Vučić je rekao da je 99 odsto Albanaca na KiM glasalo za nezavisno Kosovo i protiv srpskih interesa. Objasnio je da na KiM živi između šest i osam odsto Srba i da se posle NATO agresije veliki broj njih iselio. Predsednik poručuje da su predstavnici Srpske liste imali tri izbora. Prvi je da podrže Vladu svežih snaga i Aljbina Kurtija. Pročitao je delove iz programa Samoopredeljenja i istakao da se oni zalažu za ujedinjenje Kosova u veliku Albaniju. "Da li su Srbi trebali da podrže stvaranje Velike Albanije", upitao je Vučić.

Druga opcija je bila, rekao je Vučić, da se ne podrži niko i upitao je kakav bi to izbor bio? Kaže da bi Srpska lista onda bila još manja a Haradinaj bi dobio veću podršku. "Šta bismo time dobili", upitao je predsednik.

Treća opcija je bila podrška vladi Haradinaja za koga je rekao da je za Srbiju opštuženi ratni zločinac. Ističe da Srbi nisu izgubili mogućnost da očuvaj mir i svoju decu.

"Zamislite da su Srbi doneli odluku da kažu da se ide na nove izbore, da ih napadaju Albanci po kućama južno od Ibra. Da li biste optužili Srbiju kada bi poslali ROSU na sever Kosova? Šta biste radili da krenu u napade na Srbe?", upitao je Vučić. "Da ne bi možda ovi junaci od piva i kapućina išli dole da svoje živote žrtvuju? Ne bi.", dodao je predsednik. Istakao je da prvi put od 1999. godine albanske partije nemaju većinu i poručuje da nije realno da oni promene političku scenu na KiM, ali kaže da bi neko trebalo da primeti i kaže da su Srbi vodili pametnu politiku i da će nešto više moći da ispune. Kaže da je uspeh ako se vrati još interno raseljenih lica.

Navodi i da, od kada je postao premijer, svega sedam država je priznalo nezavisnost Kosova a od ozbiljnih država samo Bangladeš. Predsednik kaže da niko građanima Srbije nije želeo da prenese da nacionalista Aljbin Kurti kaže da "formiranje institucija na KiM zavisi od volje Vučića" i da će "zavisna moć Srbije usmrtiti nezavisnost Kosova". Dodaje i da je bivši kosovski premijer Isa Mustafa rekao da će vlast funkcionisati po diktatu Srbije i da vlast zavisi od glasova Srpske liste. Navodi da je ponosan na politiku koja čuva Srbe na KiM. Vučić kaže i da je siguran da će biti manje napada na Srbe i poručuje da će biti učinjeno sve da ih bude još manje jer je zadatak da se ljudi osećaju sigurno. Vraćajući se na temu dijaloga o KiM, dodaje da je poslednjih dana govoreno o tome kako nema o čemu da se razgovara jer se zna šta je Ustavom propisano. "Ja sam se zakleo na Ustav i poštovaću ga ali želim da ukažem svima koji ne umeju do sagledaju realnost da nisu nikakvi rodoljubi već da su borci za srpske interese oni koju smeju da kažu istinu a koji će jače i čvršće od bilo koga da štite interese Srba", rekao je Vučić. Predsednik je zahvalio političkim predstavnicima Srba na KiM što, kaže, čuvaju Srbiju na KiM.

"I Rakićeva i Jevtićeva i Radojičićeva i Stojanovićeva... Svako njihovo dete čuva Srbiju na KiM i beskrajno im hvala na tome, borite se za svoja ognjišta". Uvek će, poručio im je, biti onih koji neće razumeti vaše odluke a nije realno bilo mogućnosti za drugu odluku.

"Žao mi je što nije niko rekao da ste hrabri, one kafopije i pivopije iz beogradskih kafića koji nijedno selo nikad nisu posetili", rekao je predsednik.

"Ne želim da pobegnem od megdana" Predsednik je rekao da nema bežanja od pitanja o Kosovu. "Ja neću da bežim, neću da se sklanjam ni pred kim, ali moramo da kažemo šta ćemo sa našim planovima na KiM i zato nam je potreban što širi dogovor i da budemo posvećeni tome a ne da živimo u periodu od pre 300 godina", rekao je Vučić. Ako ćemo da živimo u tom periodu, kaže predsednik, "'ajde da vidimo šta nam je pripadalo u drugim delovima Srbije u to vreme".

"Nemam unapred pripremljenih zaključaka, a ja ću reći i prihvatam na sebe sav teret i bes kafopija i pivopija. Tucite po meni, a ne po narodu na KiM. Njima je laknulo što mogu decu da pošalju u školu i da im se posle škole vrate kući", rekao je Vučić. Predsednik je upitao "kada smo ranije važne dane u istoriji obeležavali sa Republikom Srpskom, kada smo obeležili 'Oluju', NATO agresiju".

"Da niste vi to uradili, veliki junaci, ili je to opet uradio taj isti tip kog tako napadate", rekao je predsednik. "Da niste vi podigli spomenik Mihajlu Pupinu na Bledu i Gavrilu Principu u Beogradu. Principovo ime niste smeli ni da spomenete. To ima veze sa poštovanjem naše krvi, naše države. Da niste davali bulevarima imena po junacima sa Košara. Nije moglo da stane u kriglu piva i šoljicu kapućina", upitao je Vučić. Prema njegovim rečima, dijalog mora da bude žestok ali tolerantan, oštar ali ozbiljan.

"Biće ga u parlamentu, u različitim forumima, spreman sam i lično da odem da razgovaram sa Sinodom i Saborom, govorim o mestima koje su pretpostavljam najteža za razgovor i u Akademiju, i ne želim da pobegnem megdana jer je pitanje budućnosti važnije od nivoa sujete i laži", istakao je Vučić. "Možemo da pomognemo kad smo ekonomski i politički snažni"

Predsednik je pitao kada smo ranije mogli da uradimo obnovu Sabornog hrama u Mostaru ili Srpske kuće u Podgorici. "To smo mogli kad je Srbija postala snažna, kad nije pred bankrotom, kad se u Srbiji govori da povećavate plate i minimalce za 10 odsto. Kad su bile niže i za 30 odsto, nije bilo dobro. Treba valjda da budu plate 200 odsto veće...", rekao je Vučić. Rekao sam da će biti plate veće od 400 evra i bile su, napomenuo je predsednik.

To smo, kaže, mogli da uradimo i našem narodu možemo da pomognemo kad imamo ekonomski i politički snažnu Srbiju. "Ne možemo da pomognemo našem narodu kada ćemo tobože da se bijemo sa svima. Da nismo ušli u vladu na Kosovu, rekli bi da ulazimo u ratove", istakao je Vučić. Analizirajte odnose drugih zemalja i videćete da Srbija ima najbolje odnose u regionu, rekao je predsednik. "U koju je to zemlju jednako malu kao Srbiju došao ruski predsednik i kineski predsednik, a nadam se da će doći i američki predsednik", pitao je predsednik Srbije.

Puna podrška premijerki Brnabić

Predsednik Srbije je istakao da premijerka Ana Brnabić ima njegovu punu podršku i da je ona dobar premijer. Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara koga podržava u sukobu oko zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zoranu Mihajlović ili Anu Brnabić, kao i ko je njegov premijer Brnabićeva ili Mihajlovićeva, jasno poručio da njegovu podršku i svaku vrstu pomoći ima Ana Brnabić. "Nisam je lako izabrao, dugo je bilo potrebno, ali sam napravio dobar izbor. Srbija ima veoma dobrog premijera“", rekao je Vučić. Vučić je ukazao da je ona završila veoma važan posao za Srbiju, završila je sedmu reviziju MMF-a, kritikujući da to nije proteklo zapaženo u javnosti, jer ne postoje pozitivne vesti u Srbiji. S tim u vezi je kazao da je čuo danas da su neki zaprepašćeni jer im je nedovoljno 11 do 12 odsto povećanja minimalnih primanja. "To su građani dobili zahvaljujući svom radu, ali i osmišljenoj politici Vlade Srbije. Kojima je to nedovoljno - glasajte za one koji će da kažu da mogu bolje, ali se sećam da, kada sam postao, premijer minimalna plata je bila daleko niža. Kažu 'mi smo jeftina radna snaga', a danas imamo samo 12 odsto nezaposlenih, za razliku od 26 odsto kada su drugi bili na vlasti", objasnio je Vučić. Rekao bi da bi mogli da se dovedu na vlast oni koji bi nas vratili na nezaposlenost od 26 odsto, konstatujući da bi nas vratili na 30 odsto dok bi rekli "keks".

Vučić: Neću na Paradu, nisam zainteresovan... Predsednik Srbije izjavio je da neće učestvovati u Paradi ponosa u nedelju i da za to nije zainteresovan. "Nisam ni raspoložen, ni zainteresovan - ni ne pada mi na pamet da idem na tu paradu. Ići će Ana (Brnabić) sa nekoliko ministara, koji to žele...Đorđević, Ružić, gradonačelnik Siniša Mali, on je svake godine tamo..." rekao je Vučić na konferenciji za novinare. Vučić je rekao da ima pametnija posla, a i da nema - ne bi, kaže, išao. U nedelju će, kaže, imati dosta posla, a prisustvovaće i Vukovom saboru u Tršiću.

Izvor: sajt SNS

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR