IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom

Predsednik Srbije ~ Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Nešto pre 11 časova u Srbiju je stigla informacija da je počeo sastanak pape Franje i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tokom sastanka Vučić je naglasio da "saradnja između Republike Srbije i Rimokatoličke crkve je vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje. Srbija je dugoročno opredeljena da neguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom – sa Njegovom svetošću papom Franciskom. "


U razgovoru sa papom, Vučić je istakao i da odnose Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim medjnarodnim pitanjima. Reč je, pre svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapredjenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog verskog i kulturnog nasledja, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO, dodaje se u saopštenju.

Vučić je papi preneo da Srbija „izuzetno ceni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava“, naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

„Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje“, rekao je Vučić.

On je dodao da srpska strana „nastavlja konstruktivno zalaganje za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga, dok prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Vatikan vodi ozbiljnu politiku i da će čuvati svoje pozicije i po pitanju Kosova i Metohije.

- To je ono što mogu da kažem i što je važno za građane - rekao je Vučić upitan koliko je, posle sastanka sa papom Franciskom, siguran da Vatikan neće promeniti svoj stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavinosti Kosova.

Predsednik Srbije je papi Franji preneo i „iskrenu zahvalnost“ zbog podrške koju Vatikan pruža evropskim integracijama Srbije.

„Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona Zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces“, rekao je Vučić dodajući da je članstvo u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Vučić je dodao da nedavne posete pape Zapadnom Balkanu „predstavljaju snažnu političku podršku čitavom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za čitav region“.

Vučić i papa Franja su razgovarali i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Svete Stolice, navodi se u saopštenju.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR