IVENSA VESTI ONLINE NOVINE
vucic mostar politika.html

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinje dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini povodom otvaranja Međunarodnog sajma privrede u Mostaru. Vučić će razgovarati i sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Vučić se tokom dana sastao sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem.

Razgovori predsednika Aleksandra Vučića i hrvatskog člana Predsedništva BiH vođeni su danas u skladu sa njihovim od ranije iskrenim i partnerskim odnosima, te u znaku razumevanja obojice lidera da treba gledati u budućnost na zajedničkim ciljevima, uz "zatvaranje" otvorenih pitanja iz prošlosti, poput definisanja granice. Čović je novinarima rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o infrastrukturnoj, prometnoj i energetskoj saradnji dve zemlje, kao i o otvorenim pitanjima, poput graničnog. "Predsednik Vučić je bio i prošle godine ovde, a, to što je opet došao, pokazuje da svoj autoritet ne gradi na sitnim stvarima, nego upravo na onom što možemo uraditi kao veliki iskorak i svima olakšati da saradnja, politička, privredna i socijalna budu na višem nivou", poručio je član Predsedništva BiH nakon sastanka sa predsednikom Srbije.
VUCIC U MOSTARU 2018.
Čović ističe da je Međunarodni sajam privrede u Mostaru prilika da se privredna saradnja Bosne i Hercegovine i Srbije znatno unapredi, posebno s obzirom na učešće velikog broja firmi iz svih delova BiH. "Mislim da našu saradnju i robnu razmenu možemo podići na viši nivo, i upravo će nam privredni sajam u tome pomoći", poručio je Čović. Izrazio je nadu da će se okupljanjem eminentnih imena iz političkog života na sajmu poslati poruka "da se u teškim vremenima može drugačije gledati na budućnost".Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe ističe da je dobro što je danas u Mostaru, gde se održava Međunarodni sajam privrede, na kojem je Srbija zemlja partner. "Važno nam je da pokažemo koliki značaj Mostar ima za nas u smislu saradnje, budućnosti i boljih privrednih kontakata", rekao je Vučić. On je podvukao da su Srbija i BiH u 2017. godini imale 13,9 odsto veću trgovinsku razmenu, a hiljade ljudi, podvukao je, živi od toga. Trgovinska razmena Srbije i BiH je 1,7 milijardi evra, a bila je 1,5 milijardi.

"Od 2005. godine smo udvosturčili trgovinsku razmenu i to je dobro i za BiH i Srbiju", podvukao je Vučić.

Vučić je zahvalio, kako je rekao, iskrenom prijatelju, hrvatskom članu Predsedništva BiH Draganu Čoviću na gostoprimstvu. On je na Čovićevu opasku da je i prošle godine bio na sajmu i da se nije obraćao, rekao da je tačno da je njemu svejedno da li govori ili ne, jer misli da to ne određuje značaj čoveka već njegova dela.

Predsednik Srbije naznačio je da su ovde zemlje partneri bili i Turska, Kina, Hrvatska, da je i pre sa zadovoljstvom dolazio i podvukao da je više od 60 firmi, kompanija iz Srbije uzelo učešće i predstaviće se sutra na Sajmu. "Time pokazujemo i koliko nam je značajno što smo ovde i koliko nam je značajn i Mostar i BiH kao trgovniski partner", kaže srpski predsednik.

Dodao je da je sa Čovićem razgovarao i o odnosu dva naroda i koliko je potrebno da se prevaziđu stvari iz prošlosti i da to ne bude "mrtvo slovo na papiru", već da sarađujemo u ekonomiji, privredi i na svaki drugi način. On je rekao da je za nas velika čast što smo ovde i ujedno pozvao sve Mostarce i Hercegovce da dođu u Beograd i Srbiju da je posete a takođe i ljude iz Srbije da dođu u Mostar i Hercegovinu.

Naveo je da će i sledeće godine, ako dobije poziv, doći na Sajam u Mostar, da nije bitno da li će se obraćati ili ne, već je, kaže, samo važno da se napravi što bolja saradnja, da izlazimo zajednički na treća tržišta. Vučić je zahvalio Mostarcima na gostoprimstvu, naveo da je opazio da je samo jedan, ili dva bilborda, koje je Srbija postavila, oštećeno, i da gotovo i nije bilo ničeg drugog u tom kontekstu. Predsednik Srbije je čestitao Čoviću i na organizaciji sajma, te što će prisustvovati i premijer Bugarske Bojko Borisov, zemlje koja je predsedavajuća EU.

Ponovio je da Srbija poštuje BiH, da želi i radi na tome da odnosi budu još bolji i da će dati sve od sebe da gradimo što bolje ekonomije naših zemalja i da zajednički gledamo u budućnost.

Autor – I.S.

Izvor: OFICIJALNI SAJT PREDSEDNIKA ALEKSANDRA VUČICA

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR