IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
usa kina primirje politika.html

Na sastanku G20 u Osaki, predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je da se sa kineskim šefom države Sijem Đinpingom dogovorio o "primirju 2 najveće ekonomije Sveta" tj. pregovori će biti nastavljeni "tamo gde se stalo" jer zajednički interesi Kine i SAD veći su od razlika, zaključio je jedan kineski diplomata.

Trgovinski rat, koji traje već godinu dana, na relaciji Vašington-Peking mnogim svetskim kompanijama prouzrokovao je ogromne troškove, merene milijardama dolara, izazivajući tektonske poremećaje na svetskim finansijskim tržištima.

Upravo zbog navedenih problema SAD i Kina su se dogovorile da "restartuju" razgovore o trgovini, javila je kineska agencija Sinhua posle sastanka dvojce lidera na samitu G20 u Osaki.

Tramp je rekao da će pregovori biti nastavljeni "tamo gde se stalo" kada su prekinuti i potvrdio da će Kina povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda. Predsednik SAD je dodao da je otvoren za trgovinski dogovor sa Sijem koji bi bio "monumentalan".

On je najavio da će američkim firmama iz IT sektora biti dozvoljene isporuke kineskoj telekomunikacionoj kompaniji Huavei i da će "slati i prodavati" brojne komponente koje se ugrađuju u razne proizvode kineske kompanije.

On je potvrdio da se sa kineskim šefom države Sijem Đinpingom dogovorio da će SAD odustati od uvođenja novih carina na kineski uvoz, a da će Kina kupiti više američkih poljoprivrednih proizvoda. "Zastajemo sa carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode", rekao je Tramp.

Takođe dodao, da su on i Si u Osaki imali "veoma, veoma dobar sastanak", koji je ispao bolji nego što se očekivalo!


Finansijska tržišta danas su prva reagovala na vest iz Osake o primirju Kine i SAD. Cene deonica na Vol stritu porasle su još u petak u iščekivanju nagoveštenih vesti o smanjenju napetosti između dve najveće ekonomije sveta.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR