IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
upad u rts politika.html

Sinoć je iz Beograda poslata najružnija slika a udarna vest u REGIONU je da je došlo do NASILNOG UPADA učesnika protesta u zgradu RTS - javnog medijskog servisa Srbije, tokom protestu JEDAN OD 5 MILIONA, zahtevajući gostovanje organizatora u Dnevniku. Oko 21.30 pripadnici žandarmerije su ušli u zgradu i izbacili demonstrante.

Lider Dveri i SzS Boško Obradović upao je sinoć sa grupom muškaraca u zgradu RTS, a potom za njim i drugi učesnici protesta i lideri opozicije. Najšokantniji momenat, prilikom upada demonstranata, je onaj sa fantomkom na licu i motornom testerom kroz RTS. Kako se može videti na snimku od 50 sekundi, protestant je prolazio kroz masu sa testerom, kroz hodnike zgrade javnog servisa. Došlo je i do međusobnog guranja između lidera Dveri i pojedinih zaposlenih na RTS.


Prethodno je Obradović megafonom obavesatio demonstrante ispred zgrade da se direktor RTS Dragan Bujošević obratio javnosti i naveo da nije zadovoljan onim što je on rekao. Nakon toga besni demonstranti, na čelu s Obradovićem, ušli su oko 19.30 u zgradu RTS i zatražili da organizatori protesta gostuju u vanrednoj informativnoj emisiji javnog servisa koji im, kako su naveli, ne daje prostor u Dnevniku 2, iako se već 15 put u subotu održavaju šetnje. Kako je sve izgledalo možete videti iz priloženih video zapisa.Načelnik beogradske policije Milan Stanić je lično došao i liderima opozicije rekao da napuste zgradu. "Ne terajte nas da vas iznosimo, kao ove dole njih 150", rekao je Stanić i dodao da je dobio naređenje od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih izbace. Kako su Obradović i građani odbili, policija je počela sa izbacivanjem, nešto iza 21.30. sati.

Protestanti su sve vreme uzvikivali - "uhapsite Vučića", Vučiću LOPOVE, "Izdaja" "av, av", "uaa" "kerovi", "ostavke", "ustaše", "SNS RTS", "ustanak, ustanak", "čekamo Bujketa", a policiji su poručivali - "za koga radite", "stidite se", "hapsite Vučića", "skinite šlemove" i ostalo što se može čuti iz video zapisa. Građani su otpevali i himnu Srbije, kao i "Oj, Kosovo, Kosovo".

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić obratiće se u nedelju javnosti povodom večeršanjeg ulaska učesnika protesta „Jedan od pet miliona“ u zgradu Radio televizije Srbije.

Lider Dveri pozvao je demonstrante da se okupe u nedelju u 11.55h ispred Predsedništva, za kad je najavljeno obraćanje predsednika Aleksandra Vučića ! Obradović je rekao da je sve bilo učinjeno bez nasilja.


Bujošević: Protesti izgubili legitimitet upadom na RTS


Direktor RTS Dragan Bujošević obratio se u trećem dnevniku javnog servisa rekavši su protesti večerašnjim upadom u zgradu te medijske kuće izgubili legitimitet. Naveo je da se nada da će evropska udruženja novinara ozbiljno razgovarati o ovoj temi.

Zakonom se kaže da je RTS autonoman i nezavisan što se tiče uređivačke politike, i da se to naročito odnosi na uređivanje programske šeme i sadržaja, dodao je. Deo je opozicije hteo, suprotno zakonu, da uređuje i šemu i sadržaje, naveo je direktor RTS.

Nadam se da će biti poslednji ovakav upad u RTS i da će i državni organi i evropska asocijacija javnih servisa i međunarodna udruženja novinara krajnje ozbiljno razgovarati o ovom večerašnjem upadu na RTS, dodao je.

STEFANOVIĆ: SVI KOJI SU PREKRŠILI ZAKON VEČERAS prilikom upada u RTS SNOSIĆE SANKCIJE!


Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da su izvedeni svi koji su nasilno upali u zgradu RTS-a i da je sve urađeno na miran i ozbiljan način jer je SRBIJA OZBILJNA DRŽAVA. Ministar je poručio da je okupljanje dozvoljeno, ali ne i nasilje.

- Bez prevelike upotrebe sile, policija je zaštitila sve koji rade na RTS-u i poštujući zakon uspostavila javni red i mir u toj zgradi i da sve one koji su pokušavali da učine nešto nasiljem, iz te zgrade izbaci - rekao je Stefanović na drugoj vanrednoj konferenciji za novinare, nakon što je deo demonstranata sa Boškom Obradovićem upao u RTS.

Stefanović je istakao da je jedna osoba privedena zbog napada na policajca. Takođe, naveo je da će u narednim danima nadležni državni organi dobiti sve informacije o ljudima koji su činili prekršajna i krivična dela i postupaće po tim prijavama.

UNS OSUDIO UPAD U RTS, NEDOPUSTIV PRITISAK NA NOVINARE I MEDIJSKE RADNIKE!


UNS ističe da upad lidera opozicije i demonstranata u zgradu RTS-a nije prihvatljiv i predstavlja nedopustiv pritisak na novinare, medijske radnike i nezavisnost uređivačke politike RTS-a. UNS podseća da se u atmosferi nasilja i bespravnog zaposedanja zgrade RTS-a uz prisustvo ljudi u fantomkama i policije ne može voditi toliko potreban dijalog u srpskom društvu.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR