SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
Pred Osnovnim sudom u Baru danas u podne  biće  nastavljeno suđenje novinaru Milenku Mišku Jovanoviću,

Resmija Memić, koja novinara i urednika Milenka Jovanovića tereti za nezakonito fotografisanje i iznošenje njenih fotografija i video zapisa u javnost na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, nije se pojavila pred Osnovnim sudom u Baru ni na drugom ročištu koje je za danas bilo zakazano po njenoj tužbi. Preko punomoćnika, ona je sud obavijestila da se u međuvremu razboljela, i da zbog toga nije u prilici da prisustvuje suđenju. Na prvom ročištu Memić nije došla, jer je takođe preko svog punomoćnika Elvisa Durakovića sud obavijestila kako je njen svekar doživio moždani udar. Novo suđenje zakazano je za 31 jul.

„Nadam se da će do 31. jula ozdraviti i gospođa Resmija i njen svekar. U krajnjem, ukoliko izbjegne da se sretnemo u sudnici, valjalo bi da dođe na predsjedničke izbore u maju iduće godine. U posjedu sam informacije da će DPS ponovo dijeliti po 250 evra za glas, i plaćati avionske karte. Dobra je to prilika, u Njemačkoj je ipak kriza...“ – prokomentario je Jovanović ponovni nedolazak Resmije Memić na suđenje koje je sama inicirala. Pored Jovanovića, Memić je tužbom obuhvatila i predsjednika OO Nove srpske demokratije u Baru Bogića Belog Mitrovića i sekretaricu stranke Itanu Glavanović. Podsjetimo, Memić je jedna jedne „junakinja“ sada već kultnog dokumentarnog filma „Operacija Luksemburg“ koji je publikovao portal IN4S.
Tužilja, koja je bivši službenik SO Bijelo Polje, živi i radi u Njemačkoj, i jedna je od nekoliko stotina usnimljenih i fotografisanih glasača Demokratske partije socijalista koji su priznali da su 16.oktobra prošle godine glasali za novac koji im je stranka Mila Đukanovića obećala i isplatila. U vrijeme isplate novca kupljenim glasačima, koje se odigravalolo u kancelariji DPS-a u Baru, u istoj se sve vrijeme nalazio Branimir Gvozdenović, aktuelni potpredsjednik Skupštine Crne Gore i visoki funkcioner DPS-a, zajedno sa čelnicima lokalnog OO te stranke. Jovanović je na prvom ročištu kazao da je film „Operacija Luksmeburg“ projekat na koji je najponosniji u svojoj osamnaestogodišnjoj novinarskoj karijeri, te da očekuje nagradu i državnih institucija i novinarskih asocijacija, jer je otkrio i dokumentovao masovnu kupovinu glasova od strane Demokratske partije socijalista.
Prema navodima iz privatne tužbe oni su na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016. u kancelariji političke organizacije Nova srpska demokratija, oštećenu Resmiju Memić neovlašćeno ispitivali, uzimajući podatke mobilnim telefonom – snimili, sačinili fotografski snimak, snimili njen lik i time zadrli u njen lični život. „Snimak je pokazan trećim licima i objavljen na ‘Ju-tjub’ kanalu te se isti zloupotrebljavao i može se i dalje upotrebljavati u bilo koje svrhe bez saglasnosti tužilje,“ navodi se u tužbi. Sudija Aleksandra Leković, koja je postupala u ovom predmetu, u međuvremenu je podnijela ostavku na mjesto sudije.

Jovanović je podsjetio da je lično na dan izbora podnio prijavu Specijalnom državnom tužiocu koji je pokrenuo istražni postupak po kome je ispitan veliki broj aktera iz afere odnosno dokumentarnog filma „Operacija Luksemburg“. „Izviđaj je u toku i obuhvaćena je i privatna tužilja u ovom postupku“, istakao je on tokom suđenja. Jovanović je danas ponovio sumnju da je ponovni nedolazak tužilje na ročište plod njenog straha da će biti privedena i saslušana.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR