IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
sinisa mali povecanja drustvo.html

Suficit u budžetu u iznosu od 46,6 milijardi dinara, reforme i donete mere daće kao rezultat smanjenje poreza na zarade, povećanje plata u javnom sektoru za više od 12 posto, povećanje minimalne zarade, penzija a od Nove godine planirane su i OLAKŠICE za privredu.

Sve pomenuto je najavio danas ministar finansija ~ Siniša Mali tokom gostovanja na TV PINK. On je na TV Pink rekao da će se za nekoliko dana izaći sa konkretnim predlogom o povećanju plata u javnom sektoru.

"U narednih par dana ćemo izaći sa predlogom povećanja plata u javnom sektoru. Već sada mogu da kažem da će povećanje plata procentualno biti veće nego prošle godine kada je bilo između sedam i 12 odsto. Ove godine ćemo ići još malo iznad toga", rekao je Mali.

Mali je rekao da su teške reforme koje je započeo Aleksandar Vučić 2014. godine dale rezultat i podsetio na Vučićeve reči da ćemo svi osetiti boljitak kada stabilizujemo javne finansije.

"Ovim planovima i koracima koje smo zacrtali sigurno idemo već u decembru na preko 500 evra prosečne plate u Srbiji", kaže Mali.

Ministar finansija je naveo da će oko 1. decembra ove godine svi penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, a da će od 1. januara 2020. penzije biti povećane između 5,1 i 5,5 odsto, u zavisnosti od takozvane "švajcarske formule" i rezultata na kraju godine.

"Na dobrom smo putu da iz godine u godinu poboljšavamo kvalitet života i životni standard", naveo je Mali.

Ministar kaže da u prvih osam meseci opet imamo suficit u budžetu u iznosu od 46,6 milijardi dinara.

"Očekivali smo deficit, a treću godinu zaredom imamo suficit u budžetu", rekao je Mali i naveo da najavljeno povećanje plata i penzija ne ugrožava makroekonomsku stabilnost.

Naveo je da je povećanje minimalne zarade od 1. januara 2020. za 11,1 odsto, odnosno za 3.000 dinara, sjajna vest.

"Na osnovu velikih analiza došli smo do zaključka da možemo da obezbedimo apsolutno najveće povećanje minimalne cene rada ikada u Srbiji", rekao je Mali.

Naveo je i da je povećanje minimalne zarade ogroman korak napred koji omogućava da se minimalna zarada približi iznosu minimalne potrošačke korpe.

S tim u vezi VLADA RS je danas predložila da minimalna zarada od naredne godine bude povećana sa 155,3 na 172,5 dinara po satu. To je povećanje od 11,1 odsto u odnosu na ovogodišnji minimalac.

Oko 350.000 radnika koji su u ovoj godini radili za minimalac od oko 27.000 dinara od naredne godine praktično će u novčaniku imati 3.000 dinara više, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Vladi.

"Ovo je najveće povećanje zarade ikada u Srbiji", rekao je ministar finansija Siniša Mali posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Ministar je najavio i povećanje neoporezivog dela zarade sa 15.300 na 16.300 dinara, kao i smanjenje doprinosa za PIO fond na teret poslodavaca za 0,5 odsto.

"Tako ćemo iduće godine rasteretiti i privredu za doprinose u ukupnom iznosu od 13,1 milijardu dinara (111 miliona evra)", dodao je ministar.

“I prošle godine smo u sličnom iznosu rasteretili privredu, nastavljamo sa praksom da smanjujemo opterećenje na zarade, ovaj put od januara u iznosu od 61 odsto i s time nastavljamo i u narednom periodu”, zaključio je Mali.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR