IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
CG PROKLJUČALA! NAROD USTAO U ODBRANU VJERE I SVETINJA BOŽIJIH; Sutra u Podgorici će se održati crkveno-narodni Trojičindanski sabor tim povodom!

Sjutra je najveće dešavanje naroda u istoriji Crne Gore, SUTRA JE ODBRANA SVETINJA U CG! Najavljen je Veliki crkveno-narodni sabor za subotu 15. juna koji će se održati u Podgorici i koji će biti najveći skup ikada održan u Crnoj Gori.

Usled nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u CG, kao odgovor na nametnute promene narod se odlučio na veliki sabor za koji se, kako navode dopisnici, mobiliše i staro i mlado sa rečima i uverenjem da: "Nema sile pred kojom će Crnogorci pljunuti na Krst i svoju Crkvu"!

Kako navode u saopštenju: "Ništa do sada nije tako snažno ujedinilo vjerujuće pravoslavce kao najava otimanja imovine Mitropolije crnogorsko - primorske od strane predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, deklarisanog ateiste, i njegove Demokratske partije socijalista. "

Napeta situacija i atmosfera vlada ovih dana Crnom Gorom, gdje se Svaki Crnogorac sprema da (ne)dolaskom na Trojičindanski pričest, potvrdi ili ospori zavjetnu vjernost "najdugotrajućoj instituciji ovog naroda njenoj svetoj, sabornoj i apostolskoj crkvi."

Kako kažu: "Nismo ni zaslužili da imamo Crkvu, ako je ne možemo odbraniti".

Da podsjetimo, povodom nedavno usvojenog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, u subotu, 15. juna u Podgorici će se održati svenarodni Trojičindanski sabor za odbranu vjere i svetinja Božijih.

"Usvajanje u Skupštini Crne Gore u obliku nedavno usvojenom od strane Vlade Crne Gore Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, dovelo bi u ozbiljna iskušenja našu Mitropoliju, sve pravoslavne eparhije u Crnoj Gori, ali i sve vjerske zajednice, ugrožavajući im ime, dostojanstvo, predanje i imovinu" - saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mnogi građani se samoorganizuju, većina će ići svojim prevozom, a obezbijeđeni su i autobusi ispred hrama Svetog Jovana Vladimira na Topolici koji polaze toga dana u 07:30 časova. Prijavljivanje putnika koji će putovati autobusima vrši se u Knjižari Sabornog hrama.

Sabor će početi u 9 časova Svetom arhijerejskom liturgijom koju će u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja saborno sa sveštenstvom i vjernim narodom služiti više arhijereja naše Crkve.

Nakon Svete liturgije u 11 časova sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka svim vjernima, crnogorskim vlastima, međunarodnoj zajednici i sveukupnoj javnosti za odbranu pravoslavne vjere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Trojičindanski sabor organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska u saglasju sa ostalim episkopijama iz Crne Gore: budimljansko-nikšićkom, mileševskom i zahumsko-hercegovačkom.

"Neka bi ovaj Sabor bio zalog za bratsko pomirenje i umnoženje ljubavi", saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.
Sabor

BURNE i OŠTRE REAKCIJE I IZ SRBIJE

Ministar SPOLJNIH POSLOVA - IVICA DAČIĆ, počeo je svoje izlaganje rečima: "Svima savjetujem da ne idu protiv svetinja".

Dalje ocenjuje, da je Vlada Crne Gore "brzopotezno" i na "neprimjeren način" reagovala na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom najave usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i rekao da je odnos Vučića prema Crnoj Gori prijateljski.

"Ovo će izazvati teške posljedice u našim odnosima" rekao je Dačić za RTS o reagovanju Podgorice, i pozvao Crnu Goru da "ne ide tim putem".

Vlada je, reagujući na molbu Vučića, saopštila da je Crna Gora suverena država koja samostalno kreira svoj zakonodavni okvir, vodeći računa o interesu svakog pojedinca i zajednice u cjelini.

Dačić je rekao da "ovo može da izazove velike probleme, ako zaista dođe do otimanja" objekata Srpske pravoslavne crkve, ocjenjujući i da su građani Crne Gore protiv takvog postupanja crnogorskih vlasti.

"Zar neko stvarno misli da će zauzeti (Manastir) Ostrog i oteti ga od Srpske pravoslavne crkve, od koga da ga otme, od koga da ga uzme. Svima savjetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", zaključio je Ivica Dačić.


Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR