IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
Vučić se sastao sa Reporterima bez granica; Implementacija Medijske strategije i MEĐUNARODNE DEKLARACIJE o informisanju i demokratiji - PRIORITETI

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima međunarodne organizacije Reporteri bez granica sa kojima je razgovarao o stanju u medijima, napadu na novinara Milana Jovanovića, kao i načinima za unapređenje medijske situacije.

Na sastanku je istaknuto da su sloboda medija i sloboda govora zaštićeni Ustavom i pravnim sistemom. On je naglasio da je Srbija usvojila set medijskih zakona 2014. godine, koji su izrađeni u skladu sa standardima Evropske unije.

U decembru je završen nacrt nove Medijske strategije, na kojoj su sa medijskim udruženjima radili i predstavnici međunarodnih organizacija OEBS i EU komisije. "Medijska strategija predstavlja najvažniji strateški dokument u oblasti medija, koji ima za cilj da postavi osnovne ciljeve i trasira put za medijske reforme“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je situacija u Srbiji daleko od idealne, ali da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija.

On je predstavnike Reportera bez granica obavestio o istrazi u slučaju Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i drugih nerešenih slučajeva ubistava novinara. Istakao je da postoji visok stepen svesti o neophodnosti rešavanja ovih slučajeva, kao i da za to postoji veliki javni interes.

Predsednik Vučić je pozvao predstavnike organizacije Reporteri bez granica da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu.

Predsednik Vučić je naglasio da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji je inicijator organizacija Reporteri bez granica. Ova deklaracija je predstavljena u Parizu tokom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu. "Srbija podržava principe iz ove Deklaracije i smatramo da bi njeno potpisivanje, takođe, doprinelo poboljšanju kako medijske situacije, tako i sveukupnih demokratskih procesa u našem društvu“, istakao je predsednik Vučić.

Na sastanku je konstatovano da je medijska situacija polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji Medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR