SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL

Paroh spičansko-mišićki protojerej Petar Cerović i upravitelj sutomorske župe mr don Dejan Turza, nastavili su tradiciju služenja vaskršnje liturgije i uskršnje mise u dvooltarnoj crkvi sv. Tekle u Papanima kod Sutomora.

Kao i ranijih godina, na liturgiji koju je služio pravoslavni paroh bili su prisutni katolički vjernici predvođeni svojim lokalnim župnikom. Pročitavši vaskršnju poslanicu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, protojerej Cerović zahvalio se na saradnji kolegi Turzi iz sutomorske župe i pozvao pravoslavne vjernike da dođu na jučerašnju katoličku misu, što je i uslišeno.
Ukazavši da to čini u znak plodonosne saradnje koju ostvaruju i cilju dalje zahvalnosti za afirmaciju međuvjerskog sklada pravoslaca i katolika na ovom prostoru, župnik Turza poklonio je svoj pravoslavnom kolegi duborez u bračkom kamenu katedrale sv. Trifuna.

-Sv. Trifun je svetac iz trećeg stoljeća, svetac nepodijeljene crkve. Neka te poštovani i dragi brate u Hristu, prati njegov zagovor u daljoj službi, tokom koje vjerujem da ćemo nastaviti ovako divnu saradnju“ – kazao je Turza, uručujući poklon parohu Ceroviću.

Uslijedilo je nakon toga simbolično nadmetanje u lomljenju jajima između dva sveštenika.

Inače, crkva Svete Tekle je svetinja sa dva oltara, pravoslavnim i rimokatoličkim, sagrađena krajem 13. vijeka, a pripada tipu jednobrodnih crkvica sa polukružnom apsidom i kasnije dozidanim zvonikom. Građena je od pritesanog kamena, složenog u nejednake horizontalne redove. Pored ikonostasa i pravoslavne časne trpeze, u crkvi se u zapadnom traveju, prislonjen uz južni zid, nalazi i katolički oltar. Crkva je izgrađena na način karakterističan za lokalne grobljanske crkve, ali je bila smještena na jednom od značajnijih prolaza i strateških mjesta koja su Bar svojevremeno vezivala sa zapadnim dijelom jadranske obale.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR