SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložiće budućeg premijera

Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložiće budućeg premijera. Mediji i javnost uveliko spekulišu kome će poveriti premijerski kabinet, a izbor je kako je i sam rekao, spao na par osoba.

Za sada su u trci i pominju se neki kandidati: Ivica Dačić, Zorana Mihajlović, AnA Brnabić, Nikola Selaković, Dušan Vujović…

Ministar spoljnih poslova i predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da nije bilo reči o tome da on bude kandidat za premijera, ali je ocenio da su mu male šanse da ponovo bude na toj funkciji. "O tome zaista još nismo razgovarali, a i male su mi šanse, okarakterisan sam kod Zapada kao Putinov čovek, a ja sam u stvari srpski čovek", rekao je Dačić, upitan da li će možda njega Aleksandar Vučić predložiti za premijera.

Drugi kandidat za premijera Zorana Mihajlović izjavljuje: "Verujemo da ćemo kao vlada nastaviti da radimo sve što smo do sada radili, ako možemo više i efikasnije, ja sam uvek za" . Upitana da li se zna ko će biti novi premijer, Mihajlović je kazala da očekuje da će u narednom periodu razgovori na tu temu biti intenzivirani. U prilog potpredsednici aktuelne Vlade i članici Predsedništva SNS Zorani Mihajlović ide što dolazi iz vladajuće stranke iz koje kako kaže mora doći i nov premijer. Ukoliko je Aleksandar Vučić pozove na razgovor o toj temi, ona će se sigurno odazvati.
I aktuelni ministar finansija Dušan Vujović vidi sebe u Vučićevoj fotelji, pa njegovi prijatelji po kuloarima već šire priče kako će upravo on naslediti Vučića u Nemanjinoj 11. Međutim, Vučić izuzetno ceni Vujovićevu stručnost u oblasti finansija, ali ima ozbiljne zamerke na njegovu operativnost i posvećenost poslu. Takođe, postoje i izvesni problemi privatne prirode zbog kojih Vujović ne bi mogao da se potpuno posveti veoma zahtevnom poslu premijera.

Dok pak kako neki izvori tvrde AnA Brnabić ima najviše potencijala da bude novo izabrana. Kao argumenti pominje se da Brnabićeva ima čist dosije i niko ne bi mogao da je s dokazima proziva za bilo kakvu aferu. Takođe, ona je veoma cenjena i na zapadu, ali i na istoku.
Član predsedništva SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je juče da još nije doneta odluka o tome ko će biti premijer Srbije. To će biti predmet razgovora u stranci i na svim drugim nivoima u narednim nedeljama.

Građanima je ostalo da sačekaju konačnu odluku što bi trebalo da bude do 20. Juna 2017. godine. Jedno je sigurno ko god bude bio na novoj funkciji imaće veliki izazov i zadatak da nadmaši prethodnog premijera, da održi stabilnost u državi a osigura veće investicije i nova radna mesta, što građani očekuju.

IVENSA DESIGN dopisnik iz Srbije za INFO PORTAL www.sutomorske-novine.info

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR