IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
SPECIJALNI SUD ZA ZLOČINE OVK UPUTIO VIŠE DESETINA NOVIH POZIVA BIVŠIM PRIPADNICIMA

Kako javljaju prištinski mediji u toku je nova serija pozivanja bivših pripadnika OVK, od strane Specijalnog suda za zločine te organizacije. Desetine poziva je poslato, a očekuje se da poslednja saslušanja budu zakazana za početak Oktobra 2019. a da zatim slede i prve otpužnice.

Pomenuti sud je do sada ispitao 30 osoba, bivših pripadnika OVK, uključujući i nekoliko ključnih komandanata poput Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Sokolja Bašotu, Naima Maljokua, Rustema Mustafu, Samija Ljuštakua, Sokolja Dobrunu, Hazifa Mehmetija, Safeta Šalju i Sabajdina Cenu.

Daut Haradinaj iz koalicije AAK-PSD tvrdi da je upravo nametanje stopostotnog poreza na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine bio razlog da Ramuš Haradinaj dobije poziv iz Specijalnog suda.

"Uveren sam hiljadu odsto da je (pitanje) ukidanje taksi poslalo Ramuša Haradinaja u Haški tribunal kao osumnjičenog, uslovno, i ovog puta bez ijedne tačke, bez klevete, bez ikakve konkretne teme, osim što je bio komandant oblasti Dukađini", kazao je za Kljan Kosova, a prenosi KoSSev.

Dok predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju ~ Milovan Drecun smatra da je zbog održavanja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji nerealno očekivati da bi Specijalni sud za zločine tzv OVK uskoro mogao da podigne optužnice protiv bivših pripadnika.

- Ja sam iz kontakata preko Radne grupe koje sam imao sa Specijalizovanim tužilaštvom upozoravao javnost da se to neće tako brzo desiti. Prvo, čini mi se da Specijalizovano tužilaštvo još nije donelo odluku da li će ići sa podizanjem optužnica.

Iako nikada nije potvrdio, po medijima na Kosovu se spekulisalo da je i predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji dva puta već ispitivan pred Specijalnim tužilaštvom.

Predstavnici Specijalnog suda su još ranije upozorili da bi oni koji odbiju da daju iskaze mogli da budu zadržani u pritvoru. Među onima koje je sud pozvao su osumnjičeni, žrtve i svedoci.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je kako bi se procesuirali navodi iz istrage koje je za Savet Evrope sačinio Dik Marti.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR