IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
Jutros u pet sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević, objavila je Slobodna Dalmacija

Jutros u pet sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević, objavila je Slobodna Dalmacija. Preminuo je u 71. godini, godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

Oliveru je rak pluća dijagnostikovan 24. avgusta prošle godine, nekoliko nedelja nakon što mu je pozlilo na sprovodu Remija Kazinotija.

Iako je odmah krenuo s hemoterapijom, 15. novembra je nastupio u HNK Split na koncertu ‘Vjeruj u ljubav’ u organizaciji Županijske lige za borbu protiv raka. Bio je to koncert nabijen emocijama, a ispostavilo se da je to ujedno bio i njegov posljednji nastup pred publikom uživo. Nakon toga po savetu doktora otkazao je nekoliko koncerata, uključujući i dva velika u Spaladium Areni.

– Vražja bolest je to, malo sam oslabio, ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osjećam dobro, izjavio je nedugo nakon što je saznao tešku dijagnozu.

- Dobro sam, mogu da kažem da se ne osećam kao da sam bolestan. Da ne moram da idem na hemioterapije, mislio bih da nemam ni jednu tegobu. Naravno, lekove pijem i sve onako kako mi je propisano. Kada ne idem na hemioterapije, veoma volim da dođem na vikendicu u Veloj Luci gde obožavam da sviram i pevam. To me jedino ispunjava u ovim danima. Strašna je stvar kada bolest napadne čoveka, ali ako se borite, uglavnom dobijete bitku. Verujem da ću je dobiti. Kažu da je muzika lek, zato stalno sviram i na taj način se, možda čudno rečeno, najbolje lečim - pričao je Oliver u januaru za “Blic”.

- Dešavalo se da sam u teškim momentima plakao, kada su mi saopštili stanje prvi put, pustio sam suze. Sada ne volim da pričam o bolesti, pa iz tog razloga nećete videti suze na mom licu. Na koncertima sam plakao kad god me pogodi pesma koju pevam, jer se dešavalo da opisuje određeni period mog života. Ljudski je plakati, to nije loše - govorio je Oliver.

Do poslednjeg trenutka bio je pozitivan i pun optimizma.

U međuvremenu povukao se iz javnosti i poslednje mesece života proveo na svojoj voljenoj Korčuli.

Oliver se rodio u Splitu 7. decembra 1947. godine, a detinjstvo je proveo u Vela Luci na Korčuli. U muziku se zaljubio još kao dete kad mu je otac Marko poklonio usnu harmoniku. Prvi nastup imao je na Splitskom festivalu sa 14 godina s pesmicom ‘Baloni’, a dve godine kasnije počeo se profesionalno baviti muzikom kao pevač i klavijaturista splitske grupe Batali.

Tokom svoje dugovečne karijere ostvario je niz uspeha, osvojio je tridesetak Porina u različitim kategorijama i jedan je od retkih hrvatskih muzičara koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Zauvek će ostati zapamćen po svojim velikim hitovima kojima je osvajao festivalske nagrade i srca publike: Galeb i ja, Malinkonija, Oprosti mi, pape, Vjeruj u ljubav, Nadalina (u duetu s Borisom Dvornikom), Piva klapa ispo’ volta, Karoca…


Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR