IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
nela zakon ustav drustvo.html

Nela Kuburović, ministarka pravde u vladi ANE BRNABIĆ, izjavila je da se prvi put nalazimo u situaciji da menjamo Ustav, a ne da donosimo novi, što je daleko duži i komplikovaniji proces, kao i da se promene Ustava koje se odnose na pravosuđe mogu očekivati tek posle izbora iduće godine.

U intervjuu za sutrašnji "Kurir", ona je podsetila da procedura predviđa da poslanici prvo dvotrećinskom većinom moraju da se izjasne da li uopšte žele da se Ustav menja, zatim Skupština treba da srpovede javne konsultacije povodom amandmana, a onda, kada se usvoji konačan tekst izmena, poslanici se ponovo izjašnjavaju, da bi na kraju konačnu reč dali građani na referednumu.

- Ukoliko poslanici usvoje tekst izmena, ponovo sa dvotrećinskom većinom, tek se onda o tome izjašnjavaju građani na referendumu.

- S obzirom na to da su na proleće i redovni parlamentarni izbori, mislim da će novi saziv plenuma biti u prilici da završi započeti proces, uzimajući u obzir vreme i složenost postupka - rekla je Kuburovićeva.

Nela Kuburović se osvrnula na dosadašnji rad da je i do sada dosta urađeno na jačanju nezavisnosti sudstva, samostalnosti tužilaštva i odgovornosti pravosudja, "i to ne samo zakonskim izmenama već i donošenjem raznih drugih pravilnika i etičkih kodeksa", a sada i promenama Ustava.

Ministarka je kao neosnovane odbacile kritike da nisu učinjeni konkretni pomaci u reformi pravosuđa i ocene bivše predsednice Vrhovnog suda ~ Vide Petrović Škero da "Srbiji treba 20 godina da dođe do nezavisnog pravosuđa, a da ista tvrdi i da su reforme loše"; i da to može da "tvrdi samo neko ko to namerno ne želi da vidi, ko je zlonameran i bavi se politikanstvom, a ne činjenicama".

Spekulisalo se i da je zaratila s predsednicom Skupštine ~ Majom Gojković, i to ni manje ni više nego zbog izvršitelja. Kuburovićeva i to u intervjuu za Kurir odbacuje i kaže da s Gojkovićevom ima dobru saradnju i tim povodom izjavljuje: "Skupština jeste mesto na kojem se razgovara, debatuje i gde se sučeljavaju mišljenja, tako da su apsolutno netačne priče da smo predsednica Gojković i ja u nekakvom sukobu. Upravo suprotno. Pozdravljam njeno aktivno učestvovanje u skupštinskoj raspravi o ovom bitnom zakonu. "

Otkriva i da joj trenutno nije bitno da li će biti u sledećoj vladi, već da je od toga važnije da se govori kako je s kolegama uspela da pravosudni sistem "ponovo postavi na noge i da on bude po meri građana".

Prema njenim rečima, najmanji deo uticaja, kako pokazuju istraživanja, na sudije i tužioce dolazi od izvršne vlasti, već "mnogo veći uticaj vrše kolege, prijatelji, predsednici sudova ili advokati".

Govoreći o predizbornoj kampanji, Nela Kuburović rekla je da očekuje da će se "nastaviti najbrutalniji napadi na Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, jer opozicija sem laži, nereda na ulicama, uništavanja javne imovine i nasilja, nema ništa drugo da ponudi građanima".

Na pitanje da li veruje da će se ALEKSANDAR VUČIĆ POVUĆI SA MESTA LIDERA STRANKE ODGOVORA: "Želim da verujem da će se predsednik Vučić predomisliti i da tako nešto neće uraditi. Duboko sam ubeđena da mu podršku tome neće pružiti ni njegovi saradnici, kao ni članstvo SNS. Naravno, koju god odluku da donese na kraju, biće poštovana, jer Aleksandra Vučića dovoljno poznajem da mogu da kažem da on odluke ne donosi preko noći. "

Gde sebe vidi u budućnosti posle izbora, odgovara da to ostaje da vidimo, da je važno gde je danas i kakve rezultate u radu ostvaruje Ministarstvo pravde čiji je ministar. Istakla je da želi da bude sigurna da su ona i njeni saradnici dali sve od sebe da "pravosudni sistem ponovo postavi na noge i da on bude po meri građana."

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR