IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
KUBUROVIĆ:NOVIM IZMENAMA ZAKONA SPREČAVAMO ZLOUPOTREBE! NEMA VIŠE OTIMANJA STANOVA ZBOG DUGA MANJEG OD 5.000 EURA!

Nela Kuburović, ministarka pravde u vladi ANE BRNABIĆ, danas je obrazlažući predložene izmene rekla -"da će novim pravilima biti sprečene zloupotrebe koje su primećene u dosadašnjoj primeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju."

Građane posebno raduje i interesuju, izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju zbog kojih vlasnik nekretnine više neće moći da ostane bez stana ili kuće zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra !!

Kako je istakla evidentirane su brojne zloupotrebe zakona, jer se dešavalo da se pravnici iz uskog kruga pojavljuju kao kupci nepokretnosti koje prodaju javni izvršitelji. Novo pravilo je da se kao kupac ne može pojaviti javni izvršitelj, njegov zamenik, pomoćnik ili član porodice do četvrtog stepena srodstva.

Kuburović je najavila da će se od 1. jula 2020. godine javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti organizovati isključivo preko elektronskog nadmetanja.

Zainteresovani će se nadmetati pod šifrom, kupovine će moći da se prate i time će, kako očekuje, biti sprečene zloupotrebe.

Kada je reč o plati ili zaradi, odnosno naknadi plate ili zarade, izmene ZIO predviđanju da izvršenje može da se sprovede do njihove polovine (umesto dve trećine), odnosno do njihove četvrtine (umesto polovine), ako je njihov iznos jednak ili manji od minimalne zarade utvrđene u skladu sa zakonom.

Zakon propisuje i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu i time sprečavaju izvršitelja da uradi svoj posao.

Novčana kazna predviđena je i za sva druga lica koja ometaju ili sprečavaju sprovođenje izvršenja i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.

POSLANICI, RADIKALI ZAHTEVAJU UKIDANJE IZVRŠITELJA; ŠEŠELJ: KOMORA IZVRŠILACA KAO "MAFIJAŠKI KLAN"

Poslanici vladajuće većine najavili su danas u Skupštini Srbije podršku izmenama i dopunama Zakona o izvršenju koji onemogućava oduzimanje jedine nekretnine ako je dug za komunalne usluge manji od 5.000 evra, dok su poslanici radikala tražili ukidanje javnih izvršitelja.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj rekao je da se radikali zalažu za ukidanje izvršitelja i vraćanje izvršenja u nadležost sudova i da je ta partija već skupila više od 100.000 potpisa za ukidanje izvršitelja.

Šešelj je dodao da je za Vladu Srbije trebalo da bude alarmantno još kad je 2017. godine na ime duga zaplenjeno čak 3.736 stanova, a niko, osim uskog kruga ljudi bliskih izvršiteljima, nije znao kada se organizuju prodaje tih stanova.

Šešelj je izneo primer porodice sa Dorćola koja je bez stana ostala zbog 6.500 evra duga, stan im je oduzet i prodat za 26.000, dok je tržišna vrednost bila više od 90.000 evra.

Šešelj je Komoru izvršilaca uporedio sa "mafijaškim klanom" i istakao da je "zloupotreba kod izvršenja postala pravilo".

On je pitao ko je odredio granicu od 5.000 evra za komunalne usluge kako bi dužnik bio izuzet od oduzimanja stana i šta će biti ako je dug 5.100 evra.

Minstarka pravde Nela Kuburović je odgovorila da su takve optužbe neosnovane i da je, kada je bilo zloupotreba, Ministarstvo pravde sprovodilo postupke.

Demantujući izjavu da se nije znalo kada su prodaje, ministarka je rekla da su se obaveštenja o prodaji mogla naći na oglasnoj table u Komori izvršitelja.

Kuburović je istakla da u sudovima već godinama stoji 614.000 predmeta koji najverovatnije nikada neće biti izvršeni, jer su se sudovi pokazali kao nesposobni da sprovedu izvršenje, a sada postupak izvršenja traje prosečno 110 dana.

U Srbiji trenutno radi 214 javnih izvršitelja i tri zamenika, dok u kancelarijama radi oko 2.000 uglavnom pravnika, a broj sudija koji su ranije postupali bio je manji od 400.

Replicirajući ministarki Aleksandar Šešelj je pitao kako mogu sudovi da se pokažu nesposobnim i da li to znači da ćemo, ako procenimo da bi bili efikasniji i suđenja za krivična dela prebaciti privatnicima.

Poslanik Jedinstvene Srbije (JS)i predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petar Petrović rekao je da su izmene zakona predložene zbog primedbi koje su se čule u prethodnom periodu, jer je u praksi često dolazilo do kršenja odredbi zakona i etičkih normi.

On je pohvalio načelo srazmere i ukidanje mogućnosti da se zbog minimalnog duga prodaju nekretnine dužnika.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Neđo Jovanović osvrnuo se na član o prinudnom oduzimanju deteta po nalogu suda i predložio da u takvim situacijama ipak ne postupa sudski izvršitelj, već isključivo sudija.

"Nije svejedno oduzeti majci dete prinudnim putem i predate ga ocu, ukoliko postoji takva odredba, i to bi trebalo da se koriguje," rekao je Jovanović.

Ministarka pravde odgovorila je da je isključivo sud nadležan kada je reč o dodeljivanju dece i izvršitelji nisu uključeni u taj postupak.

Kada je pak reč o naplati alimentacije, izvršitelji su se do sada pokazali kao veoma efikasni, dodala je Kuburović.

Na dnevnom redu nove vanredne sednice je osim izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju i dopuna Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, potvrđivanje Sporazuma sa Severnom Makedonijom o zajedničkoj kontroli graničnog prelaza, kao i izbor novog Poverenika za informacije od javnog značaja.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR