IVENSA ONLINE NOVINE / PORTAL
napad na novinare hronika.html

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembar, Srbija i ove godine dočekuje bez dokaza o tome ko su naručioci i izvršioci ubistava i pokušaja ubistava novinara, iako je od pojedinih slučajeva prošlo skoro 20 godina. Zaštitnik građana Zoran Pašalić poručio je da praksa nekažnjavanja odgovornih za ubistva, pokušaje ubistva i napade na novinare mora biti prekinuta i da je na državi da te slučajeve brzo i u potpunosti istraži i reši.

Od tog pravila ne sme biti izuzetaka", naglasio je Pašalić, a iz njegovog kabineta saopštavaju da u najvećem broju slučajeva odgovorni za ubistva i napade nad novinarima nisu kažnjeni, a u mnogim slučajevima istraga nikada nije ni pokrenuta. Novinska udruženja podsećaju da je od 1991. do kraja 2001. godine, čak 39 novinara i medijskih radnika ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima. Među njima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja zgrade RTS-a.
NAPAD I UBISTVA NOVINARA


Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je danas žaljenje zbog toga što u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen, a za mnoge slučajeve nije pokrenuta ni istraga. Dalje "UNS ističe da ni posle 10 godina od pokušaja ubistva novinara Vremena Dejana Anastasijevića 2007. godine odgovorni nisu pronađeni i kažnjeni. Više od dve godine nisu pronađeni ni napadači na Ivana Ninića, kao ni odgovorni za prebijanje urednika FoNeta Davora Pašalića 2014", dodao je UNS.

Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je 2013. godine usvojio predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara, u znak sećanja na ubistvo dvojice novinara radija Frans internešnel u Maliju.

Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je svoje članice u sredu, povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novemembra, da se priključe kampanji #endimpunity, čiji je cilj da se vlade pozovu na odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare. EFJ navodi u saopštenju da je, prema podacima UNESKO, širom sveta u proteklih 11 godina ubijeno 930 novinara, ili prosečno jedan novinar svakog četvrtog dana. Počinioci u čak 90 odsto slučajeva nisu kažnjeni.

Prema statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ), od početka ove godine 56 novinara izgubilo je život radeći svoj posao, a u 90 odsto slučajeva istrage nisu završene!!!

Od 2015. godine u Evropi je zabeleženo 12 teških slučajeva neistraženih ubistava novinara. Istrage ubistava ruskih novinara Ane Politkovskaje, Ahmednabija Ahmednabijeva, Nikolaja Potapova, Timura Kuaševa i Mikhaila Beketova još nisu završene, niti su kažnjeni izvršioci.

U Ukrajini je bilo pet takvih slučajeva, a u Turskoj i Azerbajdžanu po jedan, ukazuje EFJ. Napadi na novinare u regionu Zapadnog Balkana beleže se i prate u Regionalnoj bazi napada na novinare safejournalists.net.

Od 2014. godine do danas u Makedoniji, na Kosovu, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji evidentirano je ukupno 380 pretnji i napada na novinare, uključujući dva pokušaja ubistva, oba u Hrvatskoj. U oba slučaja počinoci nisu otkriveni i kažnjeni.

"Pretnje, napadi i zločini protiv novinara i dalje prolaze nekažnjeno, što rezultira visokom dozom straha, uznemirenja, cenzure i autocenzure medju novinarima, što potkopava slobodu medija i pravo javnosti na informisanje, a žrtve prepušta bespomoćnosti. Ubistvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno objavljeni", poručili su iz EFJ-a povodom početka kampanje. Ubistvo je najteži oblik tih zločina, a svi napadi na novinare koji su nekažnjeni moraju biti javno objavljeni, poručuju iz EFJ povodom početka kampanje.

I.S.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR