IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
makedonija cestitke politika.html

Nakon što je 80 poslanika makedonskog parlamenta izglasalo ustavne promene koje omogućavaju promenu naziva države, Evropski komesar za proširenje Johanes Han napisao je na Tviteru da je ovo veliki dan za demokratiju u Makedoniji, kao i da čestita svima koji su odlučili da idu putem ka Evropskoj uniji.

„Očekujem da će slobodan izbor svih poslanika biti apsolutno poštovan, pogotovo onih koji su večeras promenili mišljenje. Nisu nam potrebne partijske igre“, napisao je Han.

Premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu na uspešnom glasanju u parlamentu Makedonije čime počinje procedura za promenu Ustava što je obaveza po Dogovoru iz Prespe. "Čestitke moj prijatelju Zorane Zaeve. Večerašnje glasanje je veliki korak ka našem zajedničkom uspehu. Veoma važan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za naše narode", napisao je Cipras na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na Tviteru je na makedonskom jeziku poručio da je Makedonija večerašnjim glasanjem korak bliže evroatlantskoj zajednici. "Jedan glas, jedan veliki korak bliže zauzimanju mesta koje vam pripada u našoj transatlantskoj zajednici", napisao je Tusk.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navodjenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR