IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
KRALJICA DIJAGNOSTIKE, NJENO VISOČANSTVO ~ MAGNETNA REZONANCA!!

Trenutno najmoćnije sredstvo u #dijagnostici mnogih oboljenja, pa samim tim ima veliku ulogu u dijagnostici hroničnih bolnih #stanja.

Dijagnostički pregled MR je najsavršeniji #pregled koji današnja #medicinska dijagnostika poznaje; potpuno je bezbolan i neškodljiv. Bezopasn je i za #trudnice nakon prvog trimestra trudnoće. MR, odnosno magnetna rezonanca je #metoda koja omogućava veoma preciznu vizualizaciju struktura unutar #lobanje, #kičmenog stuba, #ekstremiteta, kao i u mekim tkivima glave i ostalih delova #tela. Jedino pomoću MR lekari mogu na neki način da “zavire” u osetljive unutrašnje strukture organizma I tako dobiju jasan uvid u oštećenja, tumore, anomalije i sl. Signal se prima preko #kompjutera i registruje u vidu slike preseka određenog dela tela. MR pregled je od neizmerne pomoći Vašem ordinirajućem #lekaru za postavljanje jasne #dijagnoze, a u cilju što bržeg preduzimanja adekvatnog #lečenja.

Aparat za #magnetsku rezonancu daje visoko rezolutne #filmove. Podržava napredne dijagnostičke metode:

-difuziju - rana dijagnostika infarkta #mozga,

-perfuziju i

-spektroskopiju : fiziko-hemijska biopsija mozga i prostate kojom se otkriva priroda tumora i pre operacije

a #aparat je opremljen #sistemima za dijagnostikovanje oboljenja:

-#mozga

-#krvnih #sudova #mozga i krvnih sudova #vrata

-kičmene moždine

-#grudnog #koša

-kompletnog #abdomena (bubrezi, izvodni kanali bubrega, pankreasa, jetre, slezine, nadbubrežne žlezde) sa prikazom žučnih puteva (MRCP)

-svih organa male karlice (#bešika, #jajnici, prostata)

-koštano-zglobnog sistema, ligamentarnog i mišićnog aparata

Pregled se obavlja u specijalnoj MR sali, gde pacijent leži na stolu oko koga se nalazi magnetni kalem. Sistem je poluotvoren, sa tunelom dužine od 160 cm, tako da nema opasnosti od osećaja klaustrofobije, kao kod uređaja prethodnih generacija. Za pregled nije potrebna nikakva posebna priprema, niti davanja lekova (premedikacija). Samo u specijalnim slučajevima se vrši ubrizgavanje kontrastnog sredstva, što propisuje lekar za vreme pregleda. Pregled je apsolutno bezbolan. Neophodno je da se ne pomerate za vreme pregleda. Zahvaljujući izuzetnoj snazi aparata (1,5 Tesla) za većinu pregleda je dovoljno svega petnaestak minuta, a jedinu neprijatnost može predstavljati buka koja potiče od promena gradijenata magnetnog polja. Za vreme pregleda vam je omogućena komunikacija sa tehničarem, a u slučaju neprijatnosti bilo koje vrste ispitivanje se može prekinuti u svakom trenutku. Metalni predmeti uneti nepažnjom u zonu dejstva magnetnog polja mogu naneti štetu Vama i osoblju, pa zbog toga u MR salu ne smete uneti sledeće: Naočare, aparat za sluh, metalne predmete sa odela (šnale, broševe, kaiševe i sl.) šnale za kosu i perike, zubne proteze, sitne metalne predmete iz džepova (ključeve, olovke, novac i sl.), satove, mobilne telefone, platne kartice, nakit.

Autor – I.S.

Izvor: internet, klinika

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR