IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE

02.11.2018. Obeležavamo Međunarodni dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ! IFJ - International Federation of Journalists konstatuje da se uprkos brojnim protokolima, smernicama i predlozima, novinari i dalje suočavaju sa svakodnevnim pretnjama - a nekažnjavanje zločina nastavlja.

CRNA STATISTIKA: U posljednjih 6 godina širom sveta ubijeno je više od 600 novinara. Devet od deset zločina ostalo je nekažnjeno. Stotine naših kolega su zatvorene, a svakodnevno su novinari izloženi fizičkom i verbalnom nasilju, maltretiranju i pretnjama. U poslednjih 25 godina skoro 2.500 novinara stradalo je dok su obavljali svoj posao - pokušavali da informišu javnost o revolucijama, pučevima, ratovima ali i kriminalu ili korupciji. Od 1991. do kraja 2001. godine, čak 39 novinara i medijskih radnika iz Srbije ubijeno je, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima. U najvećem broju slučajeva odgovorni za ubistva i napade nad novinarima nisu kažnjeni, a u nekima istraga nikada nije ni pokrenuta. Zbog rasta nasilja i nedostatka volje za suzbijanje nekažnjivosti IFJ je pokrenula kampanju za donošenje međunarodne konvencije posvećene zaštiti novinara i drugih medijskih profesionalaca.

Država mora da preuzme odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare, poručio je NUNS i pozvao vlasti da podrže predlog Međunarodne federacije novinara da se u Ujedinjenim nacijama donese Konvencija o zaštiti novinara i drugih medijskih radnika. "Nema te političke garniture u novijoj istoriji Srbije koja nije obećala promptno rešavanje ubistava. Ova vlast je formirala i Komisiju za rešavanje ubistava novinara, kao simbolički privid promena koje su u stvarnosti izostale. Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik vlade a današnji predsednik države, čak se i izvinio, ali ne zbog toga što je onomad bio deo režima koji je učestvovao u ubistvu, već što smo toliko godina čekali da izvršioci ubistva dođu pred lice pravde. U tom istom režimu kojim je rukovodio Slobodan Milošević participirali su i Ivica Dačić i Maja Gojković i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, stoji u pismu koje je pročitala članica Izvršnog odbora NUNS-a, Biljana Stepanović.

NUNS navodi da je ove godine zabeležio 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara, da je u četiri slučaja tužilaštvo utvrdilo da nema mesta pokretanju postupka, u tužilaštvu čeka 16 slučajeva, a sudski postupak je pokrenut samo u jednom slučaju.

"Zato ne apelujemo, već insistiramo da se državni organi javno oglase povodom sve učestalijih pritisaka na naše kolege, koji su u poslednje tri godine čak 73 puta počinjeni od strane nosilaca javnih funkcija i na taj način ohrabre novinare da rade svoj posao, a obeshrabre one koji ih u tome sprečavaju", istakla je Biljana Stepanović.

Napadi na novinare nisu samo napadi na njihov fizički i psihički integritet, već su i napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija, navela je ona.

"Naši apeli žive jedan dan. Država ih ne čuje, ignoriše ih, odbijaju se od nje i posle godinu dana poput eha vrate se na mesto odakle su krenuli na svoj tihi put, da bi ponovo bile izrečeni, ponovo živeli jedan dan, i tako u krug", navodi se u pismu.

Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN, rekao je da se u Srbiji već dugo stvara klima lišena kritike bilo koga, već da se sve predstavlja kao napad.

"Ja, kao glavni urednik NIN-a, uveren sam da mi nikoga ne napadamo, ali ćemo uvek kritikovati sve loše stvari i uvek insistirati na istini", kazao je Ćulibrk.NUNS je sa početkom u 11h održao protestni skup povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, u Medija centaru koji je započet snimljenom izjavom oca novinarke Dade Vujasinović koja je ubijena pre 24 godine, a sa istom je podsetio da njena smrt još uvek nije razjašnjena i da je njegovu tugu zamenio gnev zbog "nečinjenja i činjenja".

"Jednog dana kada istina opet bude vrednost u društuvu, kazaće se šta se zapravo dogodilo", rekao je Radislav Vujasinović.

Autor – I.S.

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR