IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
KOSOVO NE ULAZI U INTERPOL! VUČIĆ: OVO JE POBEDA MALE, PRKOSNE I PONOSNE ZEMLJE - SRIBIJE

Posle dva kruga glasanja Kosovo nije dobilo dvotrećinsku većinu neophodnu za punopravno članstvo u Interpolu. Za članstvo Kosova u Iterpolu glasalo je 68 država, 51 bila je protiv, dok je uzdržano bilo 16.

Glasanju je prehodila rasprava tokom koje je ministar unutrašnjih poslova Srbije upozorio da se evenetualnim članstvom Kosova u Interpolu krše Rezolucija 1233, međunarodno pravo i procedura Interpola.

Potom su se delegati javljali za reč i obrazlagali svoju odluku, a u korist Srbije za reč su se javili Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Namibija, Venecuela, Surinam, Rumunija...

Ovo je četvrti put da je Kosovo podnosilo kandidaturu za članstvo u Interpolu, ali do sada se o tome nije glasalo.

Glasanje o stavljanju Kosova na dnevni red bilo je moguće kada je predsedavajući odbacio zahtev Srbije i još pet zemalja članica da skupština to ukloni sa dnevnog reda.

Srbiju su u zahtevu podržale Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam, dok Rusija nije imala ništa protiv zahteva Kosova.

Prvi put se za prijem neke države glasalo u dva kruga.


ALEKSANDAR VUČIĆ: POBEDA MALE, PRKOSNE I PONOSNE ZEMLJE


Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol pobeda male, prkosne i ponosne zemlje koja govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali da zbog toga ne smemo da budemo euforični.

"Srbija nije zemlja koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu i zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv i bile uzdržane.

On je rekao da je ovo uspeh, ali da Srbija ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

"Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosiu svetu, da razmišlja o svom ekonomskom napretku i koja ne sme ovu prilku da koristi ni da ponižava ni da nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinsku stranu", rekao je Vučić.

On je naveo da smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu, a da je rezultat o prijemu takozvanog Kosova za Srbiju veoma dobar, što govori kakvo je raspoloženje u svetu.

"Ponosan sam na borbu Srbije, male zemlje bez mnogo novca i moći u svetu, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoj integritet i nezavisnost", rekao je Vučić.

"Mi smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu. Rezultat za glasanje o prijemu takozvanog Kosova u Interpol za Srbiju je veoma dobar. Ako pogledate u prvom krugu glasanja oni čak nisu dobili ni većinu glasova. Većina zemalja nije glasala, a ne da su bili blizu dve trećine", kazao je Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu.

To, kako je istakao, govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični.

"Ovo je uspeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne, ali i zemlje koja svoju budućnost ne sme da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu, koja mora da želi kompromis i razume kakvi su odnosi u svetu, koja mora da razmišlja o svom ekonomskom napretku i ne sme ovu priliku da iskoristi da ponižava ili nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su pokušali iz petnih žila da pomognu Prištini", kazao je on.

Vučić je rekao da je ponosan što je tako mala zemlja, bez mnogo novca, moći u svetu uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet, nezavisnost. Zahvalio se onima koji su se uzdržavali dodajući da je bilo najrazvijenijih zemalja koje su se po prvi put uzdržale, koje su razumele poziciju Beograda, kao i zahvalio onima koji su bili pod velikim pritiskom.

Vučić je ukazao da je 76 zemalja u prvom krugu glasalo za Kosovo, i da ćemo sa svim tim zemljama nastaviti da radimo.

"Nećemo da razvijamo neprijateljstvo, gradićemo prijateljstvo da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisnog rešenja sa Albancima, da pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa tim zemljama imati još bolje odnose. Prijateljstvo i podršku zemalja koje su pomogle nećemo nikada zaboraviti", naglasio je on.

"Samo jedna zemlja za koju smo računali da će biti uzdržana glasala je za prijem. Sve ostalo je bilo u okviru naših računica, čak jedan bolje. Nadali smo se da će Paragvaj biti uzdržan i obavili smo razgovore sa paragvajskim rukovodstvom, ali glasali su protiv nas", dodao je on.

Vučić je čestitao ministrima Dačiću i Stefanoviću, timu iz Dubaija je "mahnuo", a pomenuo je i Vulina koji se borio po ovom pitanju, kao i Ani Brnabić.

"Koliko god se smejali ovi koji su govorili da je izgubljena bitka, računajući na njihov period kada su sve gubili. Danas Srbija samo pobeđuje. Ne bih narod da podsećam na njihovo traženje mišljenja od Međunarodnog suda pravde, a kako smo mi prošli pred Interpolom, ENTSO-E, i drugim organizacijama", naglasio je on.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da sačuva svoj obraz, i da sve što ne bi bio kompromis u budućnosti, što bi bilo kakvo pravljenje problema predstavljalo bi samo kontraudarac.

"Čestitam ljudima, danas neka se raduju, mi našu ekonomiju moramo da razvijamo, da molimo Prištinu da ukine tarife i takse, da molimo EU da vrši pritisak na Prištinu da se ponašaju pristojno i poštuju CEFTA i sve norme", naglasio je on.

Autor – I.S.


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR