IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
komp nepismeni drustvo.html

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija 34 odsto građana je kompjuterski pismeno, a 14 odsto je delimično kompjuterski pismeno

U saopštenju takođe piše da je više od 50 odsto građana Srbije starijih od 15 godina je kompjuterski nepismeno, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matićeva je na sastanku Radne grupe za izradu Predloga strategije razvoja digitalnih veština kazala da su građanima potrebne digitalne veštine ne samo na poslu, već i zbog korišćenja novih digitalnih usluga kao što su e-uprava, e-trgovina i druge.

"Funkcionalna digitalna nepismenost može izložiti građane, a naročito decu, zloupotrebama novih tehnologija", upozorila je Matićeva.

Zato, rekla je Matić na početku prvog sastanka Radne grupe za izradu Predloga strategije razvoja digitalnih veština, da je cilj Predloga strategije razvoj digitalnih veština svih građana kroz povećanje kompjuterske pismenosti, povećanje upotrebe računara i interneta, odnosno uvođenje digitalnih veština i kompetencija na svim nivoima obrazovanja i osposobljavanja, kao i podizanje kompetencija nastavnika.

U pripremi Predlog strategije razvoja digitalnih veština


Matićeva je na početku prvog sastanka Radne grupe za izradu Predloga strategije razvoja digitalnih veština ukazala da razvoj novih tehnologija diktira prilagođavanje tradicionalnih struka i veština digitalnom okruženju, te da je kreiranje poslova budućnosti, koje će zahtevati digitalne veštine, izvesno i na nivou Evrope i globalno.

Članovi Radne grupe za izradu Predloga strategije razvoja digitalnih veština su pored predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Srpske akademije nauka i umetnosti, Elektrotehničkog fakulteta i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Akademske mreže Srbije, Matematičke gimnazije u Beogradu i Istraživačke stanice Petnica.

Autor – I.S.

Izvor: sajt Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR