IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
SVE O POSETI ERDOGANA SRBIJI; AKCENAT NA PRIVREDNO - POSLOVNOJ SARADJI !

Ovo je druga po redu poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, posle dve godine, a koja je započeta juče 07.10.2019. Predviđena je da traje 2 dana.

07.10.2019. U 12.25h ispred palate "Srbija" priređen je svečani doček za turskog predsednika.

Uz počasni stroj Garde, svečano intoniranje himni TURSKE i Srbije kao i ispaljivanje plotuna, zvanično je započeta poseta turske delegacije na čelu sa predsednikom Erdoganom i njegovom suprugom Eminom.Tokom prvog dana boravka u Srbiji konstatovano je da su najbolji odnosi, na najvišem nivou, između zemalja u modernoj istoriji, da su tokom istog potpisana bilateralna dokumenta, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, kao i srpsko - turski poslovni forum.

poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji


Tet a tet susret dvojice šefova država, KOJI JE BIO ZATVOREN ZA JAVNOST, je upravo bio od izuzetnog značaja pa se pominju ulaganja u Srbiju, podrška za rešenje kosovskog problema, održavanje mira u regionu, ali i pojedina geostrateška pitanja..itd. kao teme o kojima su u četiri oka razgovarali Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Turski predsednik je ocenio da su odnosi između dve zemlje izuzetni, čemu je u velikoj meri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin Aleksandar Vučić.

- Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljen sporazum o trgovini je stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od dve milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno - rekao je Erdogan posle tet-a-tet susreta sa Vučićem.

- Turska će nastaviti da radi na podržavanju mira na Balkanu kako bi sve postojeće probleme ostavili za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH, koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira koji će povezivati srca naroda - podvukao je Erdogan.

- Turska je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je Erdogan uoči posete rekao da pozdravlja pregovore Beograda i Prištine i da će svako rešenje koje se u pregovorima postigne biti prihvatljivo za Ankaru - naveo je Vučić, posle čega je turski predsednik skinuo slušalice, uhvatio ga za ruku i rekao:

- Moj prijatelj je odgovorio umesto mene! Nemam šta da dodam.

Za drugi dan posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji planirano je polaganje kamena temeljca s čim će biće obeležen početak obećanih radova na izgradnji auto-puta Beograd- Sarajevo.

Događaju će prisustvovati i srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je i domaćin posete, kao i trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Pre toga, u srpskoj prestonici, u Palati Srbija, biće održan Trilateralni samit Srbije, Turske i BiH, čiji će domaćini biti srpski i turski predsednici.

Tokom zajedničke konferencije za medije, Vučić i Erdogan su u više navrata isticali ekonomsku saradnju dve zemlje, istakavši da će raditi na tome da trgovinska razmena između dve zemlje dostigne 1,5 milijardi evra.

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi evra). Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Prema dostupnim podacima, u Srbiji posluje 515 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Sa Erdoganom u Beograd došlo je više od stotinu turskih privrednika. Osim o saradnji u najrazličitijim oblastima, ovu posetu obeležiće i infrastrukturni projekti poput rekonstrukcije puta Novi Pazar - Tutin.

Autor – I.S.

SVIĐA VAM SE ČLANAK ? DONIRAJTE SREDSTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ PORTALA !


OSTAVITE VAŠ KOMENTAR