SUTOMORSKE NOVINE / PORTAL
DRUŠTVO


Kraj uz pjesmu, gusle, harmoniku i diple


Nastupom Pjevačkog društva „Grbalj“, te guslara Rajka Radovića, Miladina Tripkovića i Gorčila Slovića, kao i pjesnika iz književnih društava „Sjeverac“, „Gorska Vila“ i „Nekazano“, na platou vile „Ćetković“ u Sutomoru, prema nepisanom pravilu, ali ujedno i prema lijepoj tradiciji, održana je „retrospektiva“ 22. „Dana Zagrađa“, jedne od najpoznatijih i najposjećenijih kulturno-zabavnih manifestacija na Crnogorskom primorju.

Diple Gara Matijaševića, frule Željka Martinovića i haromonika njegovog sina Stefana, upotpunili su inače veoma posjećeno veče u Zagrađu, živopisnom turističkom naselju nadomak atraktivnih plaža Maljevik i Štrbina, gdje se ljubitelji poezije i muzike okupljaju još od 1995 . godine.

Ovogodišnji „Dani Zagrađa“ zvanično su zatvoreni 11.oktobra svečanom akademijom u čast velikog dobrotvora i humaniste Veselina Lekovića, čemu je prethodio Treći skup Ćetkovića.

ODRŽANA „RETROSPEKTIVA“ 22. „DANA ZAGRAĐA“ U SUTOMORU
U veoma sadržajnom programu, između nastupa popularnih Grbljana koji baštine vlastitu srpsku tradiciju, guslara, frulaša, diplaša i harmomikaša, izabranim stihovima, najčešće rodoljubivim, darežljivu sutomorsku publiku pozdravljale su poete - Vladimir Cerović, Pero Vujotić, Labud Lončar, Mladen Babović, Branko Bato Krković, Rade Petričević i predsjednik „Sjeverca“ Milovan Mišo Kuburović.

Veselin Ćetković, predsjednik NVO „Dani Zagrađa“ i ujedno glavni organizator i pokrovitelj popularne sutomorske svetkovine, u pozdravnom govoru je podjsetio da uprkos preteškom materijalnom položaju u kome se nalazi ovaj svojevrsni festival ćirilice, njegov entuzijazam neće biti sporan ni ubuduće, koliko ga zdravlje bude služilo, kako se tradicija održavanja književno-guslarsko-muzičkih večeri u Zagrađu ne bi prekinula.

Ima mlađih, kreativnijih, ali i onih koji bez obzira na godine starosti imaju mogućnosti da našu inače sadržajem bogatu manifestaciju učine još značajnijom, vidljivijom i najzad - još korisnijom za afirmaciju tradicije naroda ovoga kraja, ali i za promociju crnogorskog, barskog i sutomorskog turizma, što je sve skupa zapravo i naša misija – kazao je Ćetković, uz napomenu da je više nego raspoložen da u ovom poslu „dirigentsku palicu“ ustupi onima koji se osjećaju energičnijim i spremnijim da nastave projekat „Dana Zagrađa“. Kako je podvukao, najradije bi, da nakon 22. godine angažmana u poslu koji istinski voli, konačno bude samo u publici ili da samo pomaže, koliko se to od njega bude tražilo, onima koji bi preuzeli dalju organizaciju svetkovine po kojoj je Sutomore postalo nadaleko čuveno. U okviru ovogodišnjih „Dana Zagrađa“, koji su zvanično počeli tradicionalnim Ivanjdanskim urankom 7. Jula, održano je preko trideset različitih programa.

ODRŽANA „RETROSPEKTIVA“ 22. „DANA ZAGRAĐA“ U SUTOMORU

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR