IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE
CIJA UPOZORAVA JAPANSKA SEKTA Aum Šinrikjo HARA CRNOM GOROM, OBELEŽENI SU KAO TERORISTI I REGRUTUJU NOVE ČLANOVE!

Na sajtu američke obaveštajne agencije japanska sekta je obeležena kao jedina teroristička pretnja u Crnoj Gori, a Crna Gora je jedina država u regionu u kojoj se na sajtu CIA upozorava na opasnost od terorizma.

Osnivač grupe, Šoko Asahara, poznat i kao Čizou Matsumoto, proglasio je sebe Hristom i prvim "prosvetljenim" još od Bude. "Aum Šinrikjo" je stekao zvanični status kao religijska organizacija 1989. godine, a na svom vrhuncu imao je desetine hiljada sledbenika širom sveta. Grupa je ubrzo postala "paranoični kult apokalipse", ubeđena da će svet završiti u opštem ratu i da će samo oni preživeti. Kult se posle napada 1995. godine povukao i preimenovao u "Alef" ili "Hikari no Va".

Aum Šinrikjo" je označena kao teroristička organizacija u SAD i mnogim drugim državama, ali "Alef" i "Hikari no Va" legalni su u Japanu kao "verske zajednice" iako su proglašeni "opasnim religijama" koje su pod prismotrom.

Sledbenici kulta su verovali da uskoro sledi kraj sveta i da će svi oni koji nisu sa njima ići u pakao - osim ako ih ne ubiju. Nakon napada u tokijskom metrou članovi kulta su nekoliko puta bezuspešno pokušavali da ispuste hidrogen-cijanid na nekoliko stanica. Svedoci napada su tvrdili da su primetili pakete iz kojih nešto curi, a da su odmah potom osetili isparenja od kojih su ih pekle oči. Otrov je delovao na žrtve u roku od nekoliko sekundi, od čega su se gušili i povraćali, dok su neki oslepeli i bili paralizovani.
Kult je bio optužen i za sedam drugih ubistava, kao i za prethodni napad sarinom 1994. kada je ubijeno osam, a ranjeno 600 ljudi. Japanska sekta je odgovorna za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojem je ubijeno 13, a povređeno više hiljada osoba. Japan je nedavno pogubio poslednjih šest pripadnika kulta “Aum Šinrikjo", osuđenih na smrtnu kaznu zbog napada u tokijskom metrou.
Nakon dojave partnerskih bezbednosnih službi koje su upozorile da u Crnoj Gori borave članovi "inostrane verske grupe zatvorenog tipa", Uprava policije sprovela je odmah akciju a u policiji su pojasnili da su pripadnici sekte nakon hapšenja i saslušanja deportovani iz Crne Gore, navode Vijesti. Posebne jedinice policije su u martu 2016. u podgoričkom hotelu "Ramada" i hotelu "Perjanik" u Danilovgradu, uhapsile 58 članova kulta odgovornog za smrtonosni napad sarinom u tokijskom metrou. U toj su akciji uhapšena 43 državljanina Rusije, sedam iz Belorusije, četiri iz Japana, tri iz Ukrajine i jedan iz Uzbekistana.

"Organizacija Aum Šinrikjo u Crnoj Gori unapređuje mreže za regrutovanje i prikupljanje sradstava za svoje operacije. Održava ograničeno prisustvo. Članstvo je drastično smanjeno u martu 2016. godine kada su vlasti proterale 58 stranih članova, navodi se na sajtu CIA.

Autor – I.S.

Izvor: VIjesti.me, sajt CIJE

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR