IVENSA VESTI / ONLINE NOVINE

Da apsolviramo poznato. Sve je počelo kada je Siniša Jasnić, smenjeni predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, osnovao preduzeće „Evropske univerzitetske igre 2020.“ bez odluke Skupštine USSS. Nakon toga, ministar Vanja Udovičić toj fantomskoj firmi prebacuje 143 miliona dinara, a od tog novca je, kako on i Jasnić tvrde, 572.000 evra otišlo EUSA za master plan. Te navode, međutim, demantuje finansijski izveštaj te organizacije u kome nema tih para, kao što nema ni potvrde da su izradili master plan.

Evropska univerzitetska sportska asocijacija (EUSA) nije izradila master plan za Univerzijadu u Beogradu, već je samo pomagala, a 572.000 evra, koliko je Srbija navodno platila, nije evidentirano u njenom finansijskom izveštaju.

Drugim rečima, ne zna se gde je završilo 572.000 evra državnih para za koje su oni tvrdili da su date EUSA, i to za izradu master plana.

Pojedini ljudi u Evropskoj asocijaciji sumnjaju da je reč o međunarodnoj aferi pranja novca u koju su umešani i neki njihovi visoki funkcioneri. Zbog toga će zatražiti da se sve preispita jer ima indicija da su Udovičić i Jasnić imali podršku za nezakonito trošenje srpskih državnih para najmanje jednog od čelnika te organizacije i da je novac završio na privatnim računima. Zato ne treba da čudi što ministar sporta i smenjeni predsednika USSS Jasnić ne dozvoljavaju da novoizabrano rukovodstvo Saveza preuzme dužnost jer bi bili otkriveni svi tragovi nezakonitih radnji.

Novinarski sagovornik tvrdi:

- EUSA nikada nije do sada radila master plan za Univerzijadu, već je samo pomagala, i to se ne naplaćuje jer se ta aktivnost finansira iz takse koju domaćin izdvaja za organizaciju. Beograd je to platio još 2016. godine, reč je, naime, o 250.000 evra. U izveštaju koji je dostavljen delegatima Skupštine EUSA, na kojoj je prisustvovao i ministar Udovičić, piše: "EUSA ulaže puno energije za podršku EUG-a (Univerzitetske igre), pripremu i realizaciju uspešnih događaja. U slučaju "EUG 2020" EUSA je pomogla Beogradu u pripremi master plana za igre. Budući da ovo nije bio budžetirano, pozicije se poništavaju i ne utiču na konačni rezultat.

On dodaje da je ovakvo stanje konstatovao i revizor.

- Ne bi bilo ništa sumnjivo da u Srbiji nije pokrenuta priča o tome da je preduzeće za tehničku organizaciju Univerzijade platilo EUSA neverovatnih 572.000 evra za izradu master plana. Tada su se i u samoj evropskoj asocijaciji podigli na noge, jer se ne zna gde je novac. Postoje indicije da su neki srpski zvaničnici USSS, koji imaju prijateljske odnose sa pojedinim zvaničnicima EUSA, ponudili posao oko navodne izrade master plana. Taj novac je verovatno legao na račun EUSA, pretpostavljamo da je fakturisano nešto što je trebalo da bude besplatno, a onda je sve potrošeno, ali bez dokumentacije. Pitanje je kome je isplaćen novac sa računa EUSA i na koji način, i da li je ovde reč o pranju novca. Ima indicija da je to, zato su i počeli tajni sastanci Udovičića, Jasnića i nekih čelnika EUSA po beogradskim restoranima. Verovatno se traži način da se sve ovo zataška jer je otvorena međunarodna afera zbog koje mogu da stradaju i čelnici EUSA. Zato nije ni pozvano novo rukovodstvo USSS, ali će neki od delegata pokrenuti to pitanje - naglašava naš sagovornik.

Dejan Madić, novoizabrani predsednik USSS, komentariše u vezi sa pomenutim:

- Nisam dobio Izveštaj EUSA i ne znam šta u njemu piše. Mi smo EUSA uputili pismo šta se ovde dešava, ali odgovora nema. Ono što je sigurno jeste da je EUSA u obavezi da pomaže s organizacijom Univerzijada i da nikada nije uradila ni naplatila master plan - kaže Madić.

Smenjeni Siniša Jasnić je ranije potvrdio za "Blic" da su pare uplaćene za master plan.

- Od 143 miliona dinara, za master plan koji je uradila EUSA potrošeno je 572.000 evra. To je sve čisto, a pokušava da se napravi afera gde joj mesto nije - govorio je Jasnić.

Održana je skupština Evropske univerzitetske sportske asocijacije u Madridu

Afera "Udovičic - Univerzijada" uplovila je u međunarodne vode i otvorila Pandorinu kutiju sa pitanjem gde je završilo 572.000 evra srpskog državnog novca ??!!

Tu kutiju je otvorio Matijaž Pečovnik, generalni sekretar te organizacije, koji je na sednici ovog tela, izneo da je samo 60 odsto od tog iznosa uplaćeno na račun EUSA za izradu master plana za Univerzijadu u Beogradu, dok će preostali deo Srbija isplatiti kada se taj dokument preda na ruke srpskom ministru sporta Vanji Udovičiću.

Pomenuti ministar sporta tvrdi suprotno, odnosno da je taj novac već uplaćen EUSA u celini, pa se postavlja pitanje ko od njih dvojice govori istinu.

Nemački delegat tražio je objašnjenje za situaciju i nestali novac, dok je slovenac, generalni sekretar Pečovnik posle obavljenih konsultacija i potvrda izjavio sledece:

- EUSA je učestvovala u izradi master plana, ali Srbija nije platila ceo iznos od 572.000 evra, već samo 60 odsto od tog iznosa. Naveo je da je prihodni konto iz Srbije prikazan na 548 stavci, koja u finansijskom izveštaju prestvalja EUSA refundaciju.

Pečovnik je naveo da će preostalih 40 odsto, koliko USSS još duguje, leći na račun EUSA kada se master plan odnese na ruke ministru sporta Vanji Uvovićiću. Nakon tog odgovora, nastalo je komešanje delegata, jer je cela ova priča totalno nelogična, zbog čega će nemački savez naknadno uputiti dodatna pitanja na adresu EUSA .

Autor – I.S.

Izvor: Internet, Blic

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR